Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δάνεια σχεδόν ένα δισ. ευρώ σε χρεωκοπημένα Μέσα (δείτε αναλυτικά)

Δάνεια σχεδόν ένα δισ. ευρώ σε χρεωκοπημένα Μέσα (δείτε αναλυτικά)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ALPHA, Alpha Bank, Eurobank, MEGA Channel, ΑΝΤ1, Δάνεια, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Εφημερίδα Πρώτο Θέμα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ΣΚΑΪ, Σταύρος Ψυχάρης, Τηλεόραση, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζες,

Λίγα εικοσιτατράωρα πριν την πολυαναμενόμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες των καναλιών, ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών βάζει βόμβα στο τοπίο, αποκαλύπτοντας ότι ούτε λίγο ούτε πολύ τα δάνεια των Μέσων προς τις τέσσερις μόνο συστημικές τράπεζες (μένουν εκτός τα θαλασσοδάνεια από τις υπόλοιπες) υπερβαίνουν τα 808 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως: «11 μιντιακές επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, AlphaBank) που φτάνουν συνολικά τα 808.830.190 ευρώ!»

«Από αυτά, σε καθυστέρηση ή προσωρινή καθυστέρηση (μέχρι τη στιγμή προφανώς που παραδόθηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία) βρίσκονται σχεδόν 39 εκατ. ευρώ και σε ρύθμιση άλλα περίπου 118 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αναφέρονται ως ενήμερα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τις εξασφαλίσεις εάν και εφόσον υπήρξαν) με τις οποίες δόθηκαν αυτά τα υπέρογκα δάνεια».

Μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Τα περισσότερα δάνεια σε ΜΜΕ έχει δώσει η Εθνική Τράπεζα (356.911.129 ευρώ) και ακολουθεί η Alpha (246.502.075 ευρώ)

Από τους μιντιακούς ομίλους, ο πλέον υπερδανεισμένος είναι ο ΔΟΛ (ιδιοκτησίας Σταύρου Ψυχάρη), που συνολικά οφείλει και στα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα περισσότερα από 197 εκατ. ευρώ! Τα μισά από αυτά (98,1 εκατ. ευρώ – τα 93,8 εκατ. ευρώ εξ αυτών σε ρύθμιση) είναι δάνεια από την Alpha Bank. Αλλά 21 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς εμφανίζονται επίσης να είναι σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα δάνεια έχει πάρει ο ΔΟΛ (περίπου 125,5 εκατ. ευρώ), ενώ έπεται η «Ψυχάρης Media Group» με 57,3 εκατ. ευρώ μόνο από την Alpha Bank (όλα σε ρύθμιση). Και σε αυτά δεν υπολογίζεται το μερίδιο του ΔΟΛ από τα δάνεια που έχει το MEGA (του οποίου είναι μέτοχος) και φτάνουν συνολικά τα 70,42 εκατ. ευρώ».

Το ίδιο όμως ισχύει και για τον «Πήγασο» (ιδιοκτησίας Μπόμπολα), που επίσης είναι μέτοχος του MEGA (Τηλέτυπος), αλλά έχει και ίδια δάνεια που φτάνουν τα 157,9 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα σε Εθνική (60,9 εκατ. ευρώ) και Alpha Bank (60,4 εκατ. ευρώ).

Από το σύνολο, τα 33,2 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε προσωρινή καθυστέρηση στην Πειραιώς. ΔΟΛ και Πήγασος όμως έχουν εξ ημισείας και την εταιρεία ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ, η οποία επίσης έχει τραπεζικό δάνειο ύψους 25,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ΔΟΛ, Πήγασος και οι εταιρείες Τηλέτυπος (MEGA) και IRIS AEBE, στις οποίες είναι μέτοχοι, έχουν αυτή τη στιγμή τραπεζικό δανεισμό που συνολικά αγγίζει τα 451,5 εκατ. ευρώ, πάνω από το ήμισυ των δανείων του συνόλου των ΜΜΕ στη χώρα!

Στη δεύτερη πάντως θέση με υψηλό δανεισμό βρίσκεται ο ΑΝΤ1 (ιδιοκτησίας Κυριακού), που μαζί με το Μακεδονία TV έχουν δάνεια και στις τέσσερις τράπεζες που αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ! ΣΚΑΪ και «Καθημερινή» έχουν επίσης δάνεια που αγγίζουν τα 105 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα (81 εκατ. ευρώ) να είναι στην Εθνική.

Ο ALPHA TV και η DEMCO (ιδιοκτησίας Κοντομηνά) εμφανίζονται με σχετικά χαμηλό δανεισμό (14,7 εκατ. ευρώ). Στις παρατηρήσεις όμως σημειώνεται ότι η DEMCO εμφανίζεται με οφειλές 53 εκατ. ευρώ στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ άλλα 45 εκατ. ευρώ εντοπίζονται σε καθυστέρηση στη Eurobank.

Οφειλές 8 εκατ. ευρώ εντοπίζονται στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και για τη Village Cinemas (ιδιοκτησίας Κοντομηνά) χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Το STAR (ιδιοκτησίας Βραδινογιάννη) εμφανίζει δανεισμό που φτάνει τα 56,6 εκατ. ευρώ, ενώ το «Πρώτο Θέμα» (ιδιοκτησίας Θέμου Αναστασιάδη και Τάσου Καραμήτσου) έχει δάνεια 11,2 εκατ. ευρώ.

Απ’ όλα αυτά τα ΜΜΕ, πάντως, μόνο σε ALPHA TV, ΣΚΑΪ και «Πρώτο Θέμα» αναφέρονται ονομαστικά μέτοχοι, στελέχη και δημοσιογράφοι (συνολικά πέντε άτομα) που έχουν απευθείας στο όνομά τους δάνεια.

Την ίδια ώρα έχουν απολύσει πάνω από το 40% των εργαζομένων που διέθεταν πριν από μια πενταετία και συνεχίζουν, έχουν προχωρήσει σε περικοπές αμοιβών, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν και το 50%, και ετοιμάζονται και για νέες, αλλά παρ’ όλα αυτά αδυνατούν να βρουν την ισορροπία τους σε ένα περιβάλλον που μοιάζει τα τελευταία χρόνια με κινούμενη άμμο.

Σχετικά άρθρα