Το περιβόητο σχέδιο νόμου για τη δημοπράτηση των αδειών στην τηλεόραση θα προωθηθεί στη Βουλή το επόμενο δεκαπενθήμερο. Για την κατάθεσή του εντός του μηνός δεσμεύτηκαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Απέναντί τους είναι η Ν.Δ., που έχει ενστερνιστεί τη θέση των ιδιοκτητών της τηλεόρασης, ότι «δεν χρειάζονται άδειες, διότι είμαστε στην ψηφιακή εποχή».
«Εμείς καταλογίσαμε τα τέλη χρήσης ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων -χαρτιά έτοιμα-, στα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έβαζαν την υπογραφή τους. Γιατί άραγε;», ανέφερε τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης ο Ν. Παππάς στη Βουλή.
Στο νομοσχέδιο, εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, θα εμπεριέχεται η σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία με βάση τον νόμο της ίδρυσής της γίνεται και πάροχος ψηφιακού δικτύου, φιλοδοξώντας να αποτελέσει το αντίπαλον δέος στην Digea. Η μάχη θα δοθεί και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία σύναψε την επίμαχη σύμβαση παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων επί 15 χρόνια στην Digea.
Ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε πως θα προχωρήσει η σύσταση μητρώου διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, το οποίο προβλέπεται σε άλλο σχέδιο νόμου, που έχει περάσει από το στάδιο της διαβούλευσης.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα και το προσχέδιο που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα κατορθώσει να φέρει μετά από χρόνια μια στοιχειώδη τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Οσον αφορά τους ενδιαφερόμενους, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται Ελληνες επιχειρηματίες, αλλά και μεγάλο μιντιακό group της Γαλλίας.
Οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει μιλήσει στον κ. Τσίπρα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ. Ο βασικός λόγος που οι Γάλλοι αποφάσισαν να εμπλακούν στην εγχώρια τηλεοπτική αγορά έχει να κάνει με μια γενικότερη (εθνική) πολιτική, που στοχεύει στη διεύθυνση του ρόλου της Γαλλίας στο σύνολο της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού διαχρονικά υπήρξε από τους καλύτερους πελάτες της γαλλικής βιομηχανίας όπλων και αεροσκαφών.
Από κει και πέρα, εσχάτως φαίνεται να έχει αναθερμανθεί το διαχρονικό ενδιαφέρον της Γιάννας Αγγελοπούλου να εμπλακεί στα τηλεοπτικά δρώμενα.
Η πρώην πρόεδρος του «Αθήνα 2004» φέρεται να έχει ενημερώσει ήδη τον κ. Τσίπρα για τις προθέσεις της, που σε καμία περίπτωση δεν είναι αποκομμένες από τις σχέσεις που διατηρεί με τον αμερικανικό παράγοντα. Πέραν της τηλεόρασης, πληροφορίες θέλουν τη Γιάννα Αγγελοπούλου να βρίσκεται και πίσω από ημερήσια εφημερίδα.
Ενδιαφέρον, επίσης για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας δείχνει ο Ομιλος Κόκκαλη, ενώ στον διαγωνισμό σκοπεύει να συμμετάσχει και ο ισχυρός άνδρας της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τους παλαιότερους παίκτες, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, εκτιμά ότι θα αποτελέσει έκπληξη αν κάποιος από τους σημερινούς καναλάρχες θα απόσχει από τον διαγωνισμό. Απεναντίας, θεωρούν βέβαιη τη συμμετοχή των κ. Βαρδινογιάννη, Κοντομηνά, Αλαφούζου και Ψυχάρη, όπως και αυτή των κ. Μπόμπολα και Βρυώνη.