Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καταργείται το Εποπτικό Συμβούλιο στην ΕΡΤ

Καταργείται το Εποπτικό Συμβούλιο στην ΕΡΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγία Παρασκευή, Δημόσια Τηλεόραση, ΕΡΤ, Τηλεόραση,

Χωρίς νέο Εποπτικό Συμβούλιο θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ αφού καταργείται με τροπολογία που κατατέθηκε  στο νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της,  το οποίο εκτιμάται ότι θα πάει προς συζήτηση στη Βουλή από την Δευτέρα.

Η ύπαρξή του ΕΣ στην ΕΡΤ κρίθηκε ότι θα επιβράδυνε τις διαδικασίες μετάβασης και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει «τις πολυεπίπεδες γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις».

Αντιθέτως με την τροπολογία που καταργεί το ΕΣ «επιχειρείται η βελτίωση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Οι αρμοδιότητες του μετακυλίονται στο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ και στον πολιτικό προϊστάμενο της, τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας.
Αυτό σημαίνει ότι ο εποπτεύον υπουργός, ο Νίκος Παππας στην προκειμένη περίπτωση, δυνητικά θα μπορεί να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της ΝΕΡΙΤ.

Αν και με την ρύθμιση αυτή επιχειρείται, όπως υποστηρίζεται, «η σταδιακή επανόρθωση των βλαπτικών επεμβάσεων του παρελθόντος οι οποίες απαξίωσαν το θεσμό και στρέβλωσαν τους σκοπούς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Το ΕΣ σύμφωνα με το νόμο της ΝΕΡΙΤ είχε διπλό ρόλο. Από τη μια θα επόπτευε το έργο του Δ.Σ της εταιρείας, θα φρόντιζε να τηρούνται οι αρχές της διαφάνειας και αξιοκρατίας και από την άλλη θα λειτουργούσε ως «τείχος» που θα απέτρεπε τυχόν πολιτικές- κομματικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της εταιρείας.

Στην πορεία βεβαίως παρεμβάσεις στα εσωτερικά της ΝΕΡΙΤ καταγράφηκαν από μέλη του Εποπτικού.

Να θυμίσουμε ότι στην αρμοδιότητα του οργάνου ήταν η ενεργοποίηση σύνθετης διαδικασίας που, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ, θα εξασφάλιζε με αξιοκρατία και διαφάνεια την ανάδειξη των μελών του ΔΣ (αν και στην πορεία η διάταξη αυτή ακυρώθηκε από τη ΝΔ και τα μέλη του όρισε ο υπουργός Επικρατείας- τότε η Σοφία Βούλτεψη).

Καταργείται επίσης και η σχετική διάταξη που αφορούσε στην (εξίσου σύνθετη) διαδικασία επιλογής προσώπων για το σχηματισμό ΕΣ.

Πάντως εικάζεται ότι η τροπολογία εξυπηρετεί απώτερους σκοπούς. Να έχει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ, να ορίσει νέα σύνθεση στο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, το οποίο θα αναλάβει την ομαλή μετάβαση από το ένα εταιρικό σχήμα στο άλλο (εκκινώντας -λέγεται και έλεγχο για τα οικονομικά της ΝΕΡΙΤ) και να καλύψει την πρώτη θητεία του διοικητικού οργάνου της ΕΡΤ διάρκειας ενός έτους.

Σχετικά άρθρα