Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναζητώντας το ιδανικό στρώμα

Αναζητώντας το ιδανικό στρώμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Κίελο, Ύπνος,

Ο μέσος άνθρωπος περνά περίπου το 30% της ζωής του ξαπλωμένος για αυτό ομάδα επιστημόνων κατασκεύασε έναν απλό μηχανισμό που βοηθά τον καθένα να βρει στρώμα «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του.

Στο ερευνητικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρίστιαν Άλμπρεχτ στο Κίελο μία επιστημονική ομάδα ανθρωπολόγων ετοιμάζεται να υποβάλει σε δοκιμές τα στρώματα που προέρχονται μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Γαλλία, την Ιταλία και άπειρα άλλα μέρη του πλανήτη.

«Πρόκειται να κάνουμε μια ‘συγκριτική εξέταση προϊόντων’ Αυτό σημαίνει ότι τα στρώματα που θα δοκιμάσουμε θα εξεταστούν εξονυχιστικά για να διαπιστωθεί πιο είναι το καλύτερο», εξηγεί ο επικεφαλής των ερευνών Νόρμπερτ Φογκτ.

Οι δοκιμές γίνονται στο εργαστήριο αρχικά με τη βοήθεια ενός παχύ ξύλινου κυλίνδρου, ο οποίος διατρέχει όλη την επιφάνεια του στρώματος επανειλημμένα ασκώντας ταυτόχρονα ισχυρή πίεση.

Έτσι διαπιστώνεται η ανθεκτικότητα του προϊόντος. Η πραγματική έρευνα όμως ξεκινά στο δεύτερο βήμα, που δεν είναι άλλο από την αναζήτηση του ιδανικού, εξατομικευμένου στρώματος.

Αυτό θα πρέπει να έχει φτιαχτεί με σεβασμό στο ύψος, τις αναλογίες και το βάρος του κάθε ατόμου, επισημαίνει ο Εφραίμ Γκρος, μέλος της ομάδας ερευνητών.

Οι επιστήμονες στο Κίελο χρησιμοποιούν μία ειδική συσκευή μέτρησης, η οποία πιέζει λεπτές δοκιμαστικές ράβδους από μέταλλο στη σπονδυλική στήλη, απεικονίζοντας με κάθε λεπτομέρεια τη μορφή και τις καμπυλώσεις από το κεφάλι μέχρι τη λεκάνη.

«Η εικόνα που προκύπτει αξιολογείται φωτογραφικά και μετρικά», λέει ο κ. Φογκτ. Αυτό γίνεται προκειμένου να υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τα στοιχεία των μετρήσεων που θα προκύψουν στη συνέχεια, όταν το ίδιο άτομο θα ξαπλώσει σε ένα δοκιμαστικό στρώμα.

Ειδικοί αισθητήρες που τοποθετούνται μέσα στο στρώμα καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται κατά περιοχή, το βύθισμα του σώματος και το σχήμα που παίρνει η σπονδυλική στήλη.

«Μέσω αυτής της εικόνας μπορούμε να δούμε για παράδειγμα ότι το άτομο βυθίζεται υπερβολικά στην περιοχή της λεκάνης. Επομένως θα ήταν ιδανικό να διαλέξει ένα στρώμα που θα είναι κάπως σκληρότερο σε εκείνη τη ζώνη».

Ο Νόρμπερτ Φογκτ εξηγεί ότι τα στρώματα που διαθέτουν ζώνες διαφορετικής σκληρότητας και μπορούν να φτιαχτούν σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες του καθενός είναι κατά κανόνα ακριβά.

Όπως διευκρινίζει, «στις κατηγορίες χαμηλού κόστους βρίσκει κανείς πολύ λίγα ή σχεδόν καθόλου αντίστοιχα στρώματα».

ΠΗΓΗ: Ελληνική υπηρεσία της DW

Σχετικά άρθρα