Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι δίγλωσσοι “ακονίζουν” το μυαλό τους

Οι δίγλωσσοι “ακονίζουν” το μυαλό τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλτσχάιμερ, Εγκέφαλος, Επιστήμη, Έρευνα,

Αφήστε στην άκρη το sudoku, και αρχίστε να μαθαίνετε γαλλικά, αγγλικά ή όποια άλλη ξένη γλώσσα θέλετε!

Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως οι δίγλωσσοι μπορούν να επεξεργαστούν πιο αποτελεσματικά τις πληροφορίες που λαμβάνουν, σε σχέση με κάποιον που μιλά μόνο τη μητρική του γλώσσα.

Ερευνητές, από το πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν και το πανεπιστήμιο του Χιούστον, μελέτησαν τις ικανότητες κατανόησης μιας ομάδας εθελοντών, χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες.

Βρήκαν ότι όσοι μιλούσαν πάνω από μία γλώσσα, φίλτραραν καλύτερα τις περιττές λέξεις σε σχέση με τους μονόγλωσσους, των οποίων ο εγκέφαλος έδειξε ότι έπρεπε να «εργαστεί» πιο σκληρά για να ολοκληρώσει τις ίδιες διανοητικές εργασίες.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Brain and Language.

Οι μελετητές χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) για να μελετήσουν και να συγκρίνουν τους εγκέφαλους δίγλωσσων και μη δίγλωσσων εθελοντών.

Ο δίγλωσσος, και ακόμη περισσότερο ο πολύγλωσσος, εγκέφαλος είναι μαθημένος να ενεργοποιεί ταυτόχρονα πολλές γλώσσες και πολλά λεξιλόγια, διαλέγοντας τι θα χρησιμοποιήσει και τι θα αγνοήσει κάθε φορά που ο άνθρωπος πρέπει να μιλήσει. Αυτή η διαδικασία εξασκεί συνεχώς τον εγκέφαλο, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιεί κανείς.

Έχει εξάλλου διαπιστωθεί ότι οι δίγλωσσοι φαίνεται να είναι πιο προστατευμένοι από τον κίνδυνο να πάθουν Αλτσχάιμερ και άνοια, πιθανότατα επειδή συστηματικά «γυμνάζουν» καλύτερα τον νου τους.

Σχετικά άρθρα