Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ασθένεια «ζόμπι» των ελαφιών απειλεί τον άνθρωπο;

Η ασθένεια «ζόμπι» των ελαφιών απειλεί τον άνθρωπο;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μια θανατηφόρα ασθένεια που προσβάλλει τα ελάφια, γνωστή ως Χρόνια Εκφυλιστική Νόσος (CWD), η οποία οδηγεί σε σχεδόν 100% θνησιμότητα και μετατρέπει τα ζώα σε «ζόμπι», εγκυμονεί κινδύνους και για τον άνθρωπο, σύμφωνα με νέα ανησυχητική έκθεση.

Ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την πιθανότητα μετάδοσης της CWD από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η νόσος προκαλεί σύγχυση, υπερβολική σιελόρροια και απώλεια φόβου στα ζώα.

Πλέον, η CWD έχει εντοπιστεί σε άγριους χοίρους που τρέφονται με μολυσμένο κρέας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης σε οικόσιτους χοίρους και, κατ’ επέκταση, στον άνθρωπο.

Ο Δρ. Μάικλ Όστερχολμ, ερευνητής λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, επισημαίνει την πιθανότητα μόλυνσης των οικόσιτων χοίρων και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε αυτό στην αγορά χοιρινού και βοδινού κρέατος.

Η μετάδοση στον άνθρωπο θα μπορούσε να γίνει μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου ελαφιού, το οποίο κυνηγιέται.

Παρόλο που το κρέας μαγειρεύεται πριν την κατανάλωση, οι ερευνητές τονίζουν ότι η διαδικασία αυτή δεν καταστρέφει τις παθογόνες πρωτεΐνες, τα πριόνια, που προκαλούν τη νόσο.

Η μόλυνση μπορεί να συμβεί και μέσω επαφής με σάλιο, κόπρανα ή αίμα μολυσμένων ζώων.

Η έκθεση, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων της Μινεσότα, ζητά αυξημένη χρηματοδότηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και προειδοποιεί για την πιθανότητα εμφάνισης νέων, ακόμη πιο επικίνδυνων για τον άνθρωπο, παραλλαγών.

Ο Δρ. Όστερχολμ τονίζει ότι, παρότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις μετάδοσης της CWD στον άνθρωπο, η έκθεση σε μολυσμένο κρέας είναι υπαρκτή.

Η CWD έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 33 πολιτείες των ΗΠΑ.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανθρώπινες περιπτώσεις, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής μετάδοσης.

Η νόσος προκαλείται από πριόνια που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, διαταράσσοντας την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.

Η μετάδοση γίνεται μέσω σάλιου, αίματος, ούρων, περιττωμάτων, μολυσμένου νερού ή εδάφους.

Δεδομένης της κατανάλωσης εκατομμυρίων ελαφιών και δισεκατομμυρίων χοίρων ετησίως στις ΗΠΑ, οι ειδικοί ζητούν αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή μιας πιθανής πανδημίας.

Σχετικά άρθρα