Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καρκίνος μαστού: Ελπίδες για την ανίχνευση του μόνο με ένα δακτυλικό αποτύπωμα

Καρκίνος μαστού: Ελπίδες για την ανίχνευση του μόνο με ένα  δακτυλικό αποτύπωμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καρκίνος, Καρκίνος Μαστού,

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες, γι’ αυτό και οι επιστήμονες αποδίδουν θεμελιώδη σημασία στην πρόληψη, μέσω της τακτικής μαστογραφίας.

Ερευνητές βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη ενός τεστ ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού με δακτυλικό αποτύπωμα, το οποίο στο μέλλον φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τη μαστογραφία.

Η προοπτική διάγνωσης του καρκίνου του μαστού μόνο από ένα δακτυλικό αποτύπωμα προέκυψε από την παρατηρητικότητα μια έμπειρης ερευνήτριας αναλυτικής χημείας που ανακάλυψε ότι μέσω του ιδρώτα θα μπορούσε να εντοπιστούν ενδείξεις ύπαρξης καρκίνου.

H Σιμόνα Φραντσέζε, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Σέφιλντ Χαλάμ, δήλωσε:

«Βάζοντας τον ασθενή να σύρει το δάχτυλό του στο μεταλλικό έλασμα, μεταφέρουμε αποτελεσματικά ένα πολύ λεπτό στρώμα ιδρώτα από τα δάχτυλά του απευθείας στο μέταλλο.

»Ο ιδρώτας περιέχει πολλά διαφορετικά μόρια, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι πρωτεΐνες.

»Με την φασματομετρία μάζας, ένα σύστημα που μετρά το ατομικό βάρος των σωματιδίων και των μορίων ανιχνεύονται τα διάφορα επίπεδα έκφρασης αυτών των πρωτεϊνών και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης διαπιστώνεται εάν ένας ασθενής είναι υγιής ή πάσχει από καρκίνο σε πρώιμο στάδιο ή μεταστατικό.

»Η έρευνα διεξάγεται από βρετανική εταιρεία φασματομετρίας μάζας που διαθέτει και το ειδικό μηχάνημα».

Όπως αναφέρει ο Δρ Τζιμ Λάντριτζ, ανώτερος διευθυντής εταιρείας WATERS:

«Από το επίχρισμα ενός δαχτυλικού αποτυπώματος μπορούμε να προσδιορίσουμε τα απλά δείγματα από τα εν δυνάμει καρκινικά δείγματα».

H Σιμόνα Φραντσέζε συμπληρώνει πως: «Είμαι αισιόδοξη ότι από τα δεδομένα που έχουμε αυτό θα μπορούσε να είναι (ή τουλάχιστον σε αυτό στοχεύουμε), ένα πρώτο σημείο διαλογής.

»Όπου οι ασθενείς μπαίνουν, κάνουν το απλό ανώδυνο μή επεμβατικό τεστ και αν είναι καθαροί, αν δεν έχουν την παθολογία, γλιτώνουν από μαστογραφίες ή βιοψίες που είναι εξετάσεις πολύ επεμβατικές, με πολλά άλλα μειονεκτήματα».

Το τεστ που είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο μελλοντικά θα μπορούσε να δώσει δυνατότητα για πολύ μεγαλύτερο αριθμό εξετάσεων και εξοικονόμηση χρημάτων, μέχρι τότε όμως οι επιστήμονες συνιστούν στις γυναίκες να τηρούν με συνέπεια τις υπάρχουσες μεθόδους ελέγχου που σώζουν ζωές.

Σχετικά άρθρα