Η Σουηδία επί πολλές δεκαετίες διαφήμιζε και κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες ημερησίως γάλα.
Έπιναν στα γεύματα το γάλα σαν νερό, όλες οι ηλικίες.
Για να αποδειχτεί στην πορεία, ότι όχι μόνον δεν σημειώνονταν βελτίωση στην ενίσχυση των οστών, για την οποία συστήνονταν, παρά αντίθετα χειροτέρευση και ιδιαίτερα στις γυναίκες σημειώνεται στο ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας της DW.
Αντί για την προληπτική προστασία κατά των καταγμάτων πού υποτίθεται πως το άφθονο γάλα θα παρείχε, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουψάλας βρίσκουν τώρα ότι αυξάνει το ρίσκο ακόμη και πρόωρων θανάτων.
Στην έρευνα μετείχαν 110.000 ενήλικες γυναίκες και άνδρες τριών νομών, απαντώντας σε εκτεταμένο λεπτομερές ερωτηματολόγιο περί υγείας και διατροφής.
Στο ίδιο ερωτηματολόγιο απαντούν ξανά μετά την πάροδο οκταετίας. Εξετάστηκε επιπλέον η εξέλιξη της υγείας των ίδιων γυναικών επί 20ετία, για να αποδειχθεί ότι εκείνες που έπιναν 3 ἐως 4 ποτήρια γάλα την ημέρα διέτρεχαν τον κίνδυνο περισσότερων καταγμάτων, απ ότι όσες περιορίζονταν στο ένα μόνο ποτήρι γάλα την ημέρα.
H συχνότητα των καταγμάτων απεναντίας στο ανδρικό φύλο, ανεξαρτήτως αν έπιναν πολύ ἤ λιγότερο την ημέρα γάλα, ήταν σχεδόν η ίδια.
Η περίπτωση της ανδρικής κατανάλωσης γάλακτος όμως μελετήθηκε προς το παρόν μόνον 11 χρόνια. Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για την εμπέδωση νέων συστάσεων διατροφής, λέει ο καθηγητής Κάρλ Μίκαελσον, αλλά η άποψη ότι κάνει καλό να πίνουν πολύ γάλα και οι μεγάλοι έχει έντονα αμφισβητηθεί θα πει με αφορμή την έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.
Αυτό που κυρίως προβληματίζει τούς σουηδούς ερευνητές είναι η συσχέτιση υπερβολικής κατανάλωσης γάλακτος και πρόωρης θνησιμότητας, όπως και η διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα.
Οι γυναίκες που έπιναν το λιγότερο τρία ποτήρια γάλα την ημέρα έδειξαν υπερδιπλάσια θνησιμότητα από εκείνες πού περιορίζονταν στο ένα ποτήρι γάλα.
Μεγάλη κατανάλωση σε γιαούρτι και τυρί δεν είχε τον ίδιο συσχετισμό με αυξημένη θνησιμότητα. Περιορισμένες σε αριθμό αιματολογικές εξετάσεις ατόμων που έπιναν πολύ γάλα και ανδρών και γυναικών έδειχναν πυκνότητα ουσιών που προκαλούν φλογώσεις και οξειδωτικό στρες.
Παρόμοια τεστ σε άτομα που καταναλώνουν άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσότητα όπως γιαούρτι δεν είχαν αντίστοιχη αύξηση των προαναφερθέντων ουσιών.
Η έρευνα θα συνεχιστεί.