Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύπρος: Σαρώνει ο κορωνοϊός τις γάτες

Κύπρος: Σαρώνει ο κορωνοϊός τις γάτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάτα, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κύπρος,

Από τις αρχές του έτους η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδημία κορωνοϊού στις γάτες. Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρο χορήγησης αντιικών φαρμάκων.

Τη διάθεση αντιικών φαρμάκων σε γάτες, η χορήγηση των οποίων συνίσταται σε ανθρώπους για την θεραπεία του κορωνοϊού, αποφάσισε η κυβέρνηση της Κύπρου σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας κορωνοϊού που πλήττει τα αιλουροειδή στο νησί.

Από τις αρχές του έτους η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδημία κορωνοϊού στις γάτες.

Στις 4 Αυγούστου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανακοίνωσε το μέτρο χορήγησης των αντιικών φαρμάκων στο γατίσιο πληθυσμό, αναφερόμενος σε ραγδαία αύξηση των περιστατικών.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, τα αντιικά φάρμακα θα μπορούν να παραλαμβάνονται από τον κηδεμόνα του ζώου που νοσεί, από τα γραφεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών και κατόπιν συνταγογράφησης από κτηνίατρο.

Εκατοντάδες χιλιάδες οι γάτες που νοσούν

Με τον πληθυσμό των γάτων να είναι υπερδιπλάσιος των ανθρώπων στην Κύπρο, εκτιμάται ότι από τις αρχές του χρόνου εκατοντάδες χιλιάδες γάτες νόσησαν, ενώ περισσότερες από 8.000 γάτες νοσηλεύτηκαν σε κτηνιατρικές κλινικές ως κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως εξηγεί στην DW o κτηνίατρος δρ Μάριος Μιχαήλ, η επιδημία ξέσπασε στην Κύπρο στην αρχή του έτους, όταν εκδηλώθηκε μια μετάλλαξη στελέχους του κορωνοϊού, η οποία μετατρέπεται σε λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP).

Τα συμπτώματα της περιτονίτιδας περιλαμβάνουν πυρετό, ίκτερο και φουσκώματα στην κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με τον δρα Μιχαήλ εκατοντάδες ήταν και οι περιπτώσεις γάτων που μεταφέρθηκαν σε κτηνιατρικές κλινικές με συμπτώματα χτυπήματος από αυτοκίνητα, αλλά οι εξετάσεις έδειξαν τελικά πως επρόκειτο για νευρολογικά προβλήματα που προκαλούνται από την λοιμώδη περιτονίτιδα.

Σε σχέση με τους θανάτους, εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες γάτες πέθαναν συνεπεία της λοιμώδους περιτονίτιδας, με τους υπολογισμούς να φτάνουν ακόμα και σε εξαψήφιους αριθμούς νεκρών γάτων (την περασμένη εβδομάδα γινόταν λόγος για 300.000 νεκρές γάτες), οι οποίοι ωστόσο αμφισβητούνται αφού ο ακριβής συνολικός πληθυσμός τους στην Κύπρο δεν προσδιορίζεται από τις αρχές.

Εισαγωγή εξειδικευμένων φαρμάκων

Η απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει φάρμακα που χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία ανθρώπων που νόσησαν με κορωνοϊό είναι μόνο ο ένας πυλώνας για περιορισμό της επιδημίας στις γάτες.

Η δεύτερη απόφαση που λήφθηκε από τις αρμόδιες αρχές αφορά στην έγκριση εισαγωγής σκευάσματος κτηνιατρικής χρήσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην θεραπεία του FIP.

Μιλώντας στην DW, o αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Επαμεινώνδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι πλέον οι κτηνίατροι της Κύπρου έχουν στα χέρια τους δύο ισχυρά όπλα για έλεγχο της επιδημίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα σκευάσματα που διατίθενται θα αποδειχθούν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες.

Σημείωσε μάλιστα πως η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που έχει εγκρίνει δύο σκευάσματα για την θεραπεία νοσούντων ζώων.

Πάντως εντός της κτηνιατρικής κοινότητας επικρατεί μια ανησυχία σε σχέση με το κόστος των θεραπειών με τα εγκεκριμένα κτηνιατρικά σκευάσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο αφού για την θεραπεία ενός γατιού, το κόστος μπορεί να φτάσει μέχρι τα 7.000 ευρώ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κτηνιάτρων, το υψηλό κόστος των εν λόγω φαρμάκων οδηγούσε το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερους πολίτες στην προμήθεια φτηνών φαρμάκων, που πωλείται στην μαύρη αγορά, σε ιστοσελίδες του εξωτερικού.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα