Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπιλ Γκέιτς: Ο Μπάφετ λέει να περιβάλλετε τον εαυτό σας «με ανθρώπους που είναι καλύτεροι από τον εαυτό σας»

Μπιλ Γκέιτς: Ο Μπάφετ λέει να περιβάλλετε τον εαυτό σας «με ανθρώπους που είναι καλύτεροι από τον εαυτό σας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ είναι φίλοι για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Όπως ανέφερε το CNBC, ο Μπιλ Γκέιτς έχει πολλές φορές στο παρελθόν αναφερθεί στα μαθήματα που έχει λάβει από τον 92χρονο Μπάφετ, από τις επενδύσεις μέχρι τη διαχείριση χρόνου.

Αλλά στη κορυφή αυτής τη λίστας βάζει σταθερά πρώτα τα θέματα της φιλίας.

«Έμαθα πολλά από τον Γουόερν τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά ίσως το πιο σημαντικό πράγμα είναι τι σημαίνει φιλία», είχε γράψει ο Γκέιτς σε μια ανάρτησή του στο προσωπικό του blog το 2016.

«Αν και διατηρεί ένα ταραχώδες πρόγραμμα, ο Γουόρεν βρίσκει ακόμα χρόνο για να καλλιεργήσει φιλίες όπως λίγοι άλλοι άνθρωποι που γνωρίζω», πρόσθεσε ο Γκέιτς.

«Σηκώνει το τηλέφωνο και τηλεφωνεί για να πει ένα γεια.

»Στέλνει τακτικά άρθρα που έχει διαβάσει και πιστεύει ότι… θα βρω ενδιαφέροντα».

Η σημασία της φιλίας

Ο Μπάφετ μιλάει συχνά για τη σημασία του να επιλέγεις καλούς φίλους και να είσαι καλός φίλος.

Αυτό σημαίνει να περιβάλλετε τον εαυτό σας «με ανθρώπους που είναι καλύτεροι από τον εαυτό σας», ώστε να μπορείτε να μάθετε από αυτούς και να εμπνευστείτε από αυτούς, είπε Ο Γκέιτς σε μια ομιλία του 2017 στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο Γκέιτς συμφώνησε: «Κάποιοι φίλοι βγάζουν το καλύτερο από σένα, και γι′ αυτό είναι καλό να επενδύσεις σε αυτές τις φιλίες».

Ο Γκέιτς και ο Μπάφετ έχουν συνολική καθαρή περιουσία 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμά το Bloomberg, αλλά φαίνεται να συμφωνούν ότι η ευτυχία που προέρχεται από μόνιμες φιλίες είναι πραγματικό σημάδι επιτυχίας.

«Όταν φτάσετε στην ηλικία μου, θα μετρήσετε πραγματικά την επιτυχία σας στη ζωή με το πόσοι από τους ανθρώπους που αγαπάτε πραγματικά σας αγαπούν», είπε ο Μπάφετ σε μια ομιλία του το 2001 στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

«Αν φτάσεις στην ηλικία μου στη ζωή και κανείς δεν σε σκέφτεται, δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είναι ο τραπεζικός σου λογαριασμός — η ζωή σου είναι καταστροφή. Αυτό είναι το απόλυτο τεστ για το πώς έχεις ζήσει τη ζωή σου».

Τι λέει ο Πλάτων Δρακούλης

Με τον Μπάφετ φαίνεται ότι συμφωνεί και ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων Δρακούλης κοντά ενάμιση αιώνα πριν:

«Η υγεία και η ισχύς σου θα είναι πολύ μεγαλύτερες και ασφαλέστερες εάν νοερά ή και σωματικά ζεις ανάμεσα σε ισχυρά πράγματα, ισχυρά ζώα, ισχυρούς άνδρες, ισχυρές γυναίκες».

Πλάτων Δρακούλης (1858-1942), «Στοιχεία Βιονομίας».

Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Κοινωνιολόγος, Διδάκτωρ της Οξφόρδης, Βουλευτής, Σοσιαλιστής (Σοσιαλπατριώτης) και Ελευθεροτέκτονας.

Παραιτήθηκε από τη θέση του καθηγητή Ελληνικών στην Οξφόρδη μη δεχόμενος να διδάξει ελληνικά με ερασμιακή προφορά.

Οι απόψεις του ήταν με επιρροές από τη σκέψη του Θεόφιλου Καΐρη.

Το 1889 είχε λάβει μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της Β΄ Διεθνούς που είχε συνέλθει στο Παρίσι, μένοντας μακριά από τις διάφορες τάσεις της, ανάμεσά τους και από τους μαρξιστές.

Μαζί με τον επίσης σοσιαλπατριώτη Σταύρο Καλλέργη, που θεωρούσε τους σοσιαλιστές «αληθή τέκνα του Πλάτωνος», και παρ’ όλες τις μεταξύ τους διαφωνίες, πέτυχαν την καθιέρωση του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα