Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορωνοϊός: Η νέα παραλλαγή «Αρκτούρος» που «σαρώνει» στην Ινδία έφτασε στη Βρετανία

Κορωνοϊός: Η νέα παραλλαγή «Αρκτούρος» που «σαρώνει» στην Ινδία έφτασε στη Βρετανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η νέα παραλλαγή της Όμικρον του κορωνοϊού, που ονομάστηκε «Αρκτούρος» και «σαρώνει» ήδη την Ινδία, έφτασε και στη Βρετανία.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Daily Mail», η νέα, υπερμεταδοτική παραλλαγή «Αρκτούρος» εμφανίστηκε στη Βρετανία για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 50 κρούσματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κορυφαίοι επιστήμονες δεν αναμένουν η παραλλαγή να είναι πιο θανατηφόρα από άλλους τύπους κορωνοϊού που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι ο «Αρκτούρος» δεν έχει αυξημένη ικανότητα να… ξεφεύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια για την προστασία από τον κορωνοϊό, συγκριτικά με την Κράκεν.

Πιο μεταδοτικός από την Κράκεν

Σε μελέτη που έχουν κάνει επιστήμονες στην Ιαπωνία και έχει προδημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο bioRxiv, φαίνεται ότι ο Αρκτούρος είναι 1,2 φορές πιο μεταδοτικός από τη μετάλλαξη Κράκεν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, η μετάλλαξη αναμένεται σύντομα να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος τον «Αρκτούρο», επιστημονικά γνωστό ως XBB.1.16.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου, με τους αξιωματούχους να λένε ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.

Η Dr Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής Covid του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες.

»Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα σε άτομα ή σε πληθυσμούς, αλλά γι’ αυτό έχουμε αυτά τα συστήματα».

Και προσέθεσε πως «έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike, η οποία σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα, καθώς και πιθανή αυξημένη παθογένεια».

Σχετικά άρθρα