Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κατάρ εστία διασποράς του φονικότερου κορωνοϊού της «Γρίπης των Καμήλων»

Το Κατάρ εστία διασποράς του φονικότερου κορωνοϊού της «Γρίπης των Καμήλων»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ταυτόχρονη διεξαγωγή του Μουντιάλ με τα παραδοσιακά «καλλιστεία καμήλων» στο Κατάρ δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για επανεμφάνιση του MERS, του φονικότερου κορωνοϊού που έχει μεταδοθεί ως σήμερα στον άνθρωπο, προειδοποιεί διεθνής ερευνητική ομάδα.

Το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής, ανεπίσημα γνωστό και ως «γρίπη των καμήλων», μεταδίδεται από τις αραβικές καμήλες και έχει προσβάλει περίπου 2.600 ανθρώπους από την ανακάλυψή του το 2012 στη Σαουδική Αραβία.

Το 35% των ασθενών πεθαίνει, ένα ποσοστό θνητότητας που υπερβαίνει κατά πολύ τους συγγενικούς κοροναϊούς της Covid-19 και του SARS.

Παρόλο που επεκτάθηκε σε αρκετές χώρες την περασμένη δεκαετία, και ανιχνεύθηκε σε άτομα που επέστρεψαν από τη Μέση Ανατολή σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, το MERS δεν έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα μεγάλες επιδημίες.

Ωστόσο οι δύο διοργανώσεις που διεξάγονται ταυτόχρονα στο Κατάρ δημιουργούν «αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης και παγκοσμιοποίησης του MERS-CoV» εκτιμά μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet Global Health.

Ο κοροναϊός του MERS πιστεύεται ότι προέρχεται από νυχτερίδες, συχνότερα όμως μεταδίδεται από τις δρομάδες καμήλες της Μέσης Ανατολής.

Ο ιός, γράφει η ερευνητική ομάδα, δεν αποκλείεται να είναι ενδημικός στο Κατάρ, όπου καταγράφηκαν τον Μάιο δύο κρούσματα, το ένα θανατηφόρο.

Διαβάστε επίσης: Καμήλες που είχαν κάνει Botox αποκλείστηκαν από καλλιστεία στο Ριάντ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι Αρχές του Κατάρ φρόντισαν να προειδοποιήσουν τους επισκέπτες για τον κίνδυνο ζητώντας τους να αποφεύγουν τις επαφές με καμήλες και την κατανάλωση γάλακτος και κρέατος δρομάδων.

«Ωστόσο τα μηνύματα αυτά εύκολα παραβλέπονται στην εορταστική και αγωνιστική ατμόσφαιρα» γράφουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Εσάμ Αζάρ του Πανεπιστημίου «Βασιλιάς Αμπντουλαζίζ» στη Σαουδική Αραβία».

«Επιπλέον είναι αναπόφευκτη η επαφή ανάμεσα σε εισαγόμενες και ντόπιες καμήλες που συμμετέχουν στα καλλιστεία, ιδιοκτήτες καμήλων και θεατές των δύο διοργανώσεων.

»Αναπόφευκτη είναι επίσης η κατανάλωση δημοφιλών φαγητών του Κατάρ, στα οποία περιλαμβάνονται προϊόντα γάλακτος καμήλας».

Οι ερευνητές ζητούν από τις υγειονομικές Αρχές σε όλο τον κόσμο να επαγρυπνούν για ύποπτα κρούσματα μεταξύ ταξιδιωτών που επιστρέφουν από το Κατάρ.

Όπως υπενθυμίζουν, η επιδημία MERS που προκάλεσε 184 κρούσματα και 36 θανάτους το 2015 στη Νότια Κορέα προήλθε από ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Μέση Ανατολή και μόλυνε τελικά τους γύρω του καθώς περίμενε σε νοσοκομείο της Σεούλ.

«Ο κίνδυνος να επιστρέψουν μολυσμένοι στις χώρες τους επισκέπτες στο Κατάρ παραμένει υπαρκτός» γράφουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα δε με κυπριακή μελέτη του 2020, σε περίπτωση ταυτόχρονης προσβολής του ίδιου προσώπου από MERS και Covid-19 οι δύο ιοί θα μπορούσαν δυνητικά να ανασυνδυαστούν και να δώσουν υβριδικά στελέχη.

Σχετικά άρθρα