Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

H Moderna ετοιμάζει συνδυαστικό εμβόλιο για κορωνοϊό και γρίπη

H Moderna ετοιμάζει συνδυαστικό εμβόλιο για κορωνοϊό και γρίπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Moderna ελπίζει να διαθέσει στην αγορά μια συνδυαστική αναμνηστική δόση εμβολίου για τον COVID-19, τη γρίπη και τον RSV -έναν κοινό αναπνευστικό ιό- μόλις το φθινόπωρο του 2023, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος Στεφάν Μπανσέλ.

Ο Μπανσέλ, μιλώντας σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είπε ότι το συνδυαστικό εμβόλιο θα επιτρέψει στους ανθρώπους να λάβουν ευρεία προστασία από ασθένειες που προκαλούνται από ιούς του αναπνευστικού ενόψει της χειμερινής μολυσματικής περιόδου χωρίς να χρειάζεται να κάνουν πολλαπλά εμβόλια.

«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν το φθινόπωρο του 2023»

«Στόχος μας είναι να μπορούμε να έχουμε μια ετήσια δόση ώστε να μην έχουμε προβλήματα συμμόρφωσης όπου οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν δύο έως τρεις δόσεις τον χειμώνα», είπε ο Μπανσέλ.

«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν το φθινόπωρο του 2023».

Ο ίδιος είπε στους επενδυτές τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η Moderna εργαζόταν σε ένα ενισχυτικό εμβόλιο που θα συνδύαζε το εμβόλιο mRNA για τον COVID-19, ένα εμβόλιο που αναπτύσσει κατά της γρίπης και πιθανώς μια δόση για τη θεραπεία του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV.

Το αναμνηστικό εμβόλιο για τον COVID βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμές τρίτης φάσης, είπε στη συζήτηση στο πάνελ, ενώ το υπό ανάπτυξη εμβόλιο γρίπης -το οποίο χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογία mRNA- θα πρέπει να προχωρήσει από τη φάση ΙΙ το δεύτερο τρίμηνο.

Οι επενδυτές πούλησαν τις μετοχές της Moderna μετά από ενημέρωση τον Δεκέμβριο που έδειξε τα επίπεδα αντισωμάτων και στα τέσσερα στελέχη του ιού της γρίπης σε μια μελέτη πρώιμου σταδίου δεν ήταν τόσο ισχυρά σε ηλικιωμένους όσο ένα υπάρχον εμβόλιο γρίπης από τη Sanofi.

Η Moderna σχεδιάζει να στείλει 2 έως 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον COVID-19 φέτος, επιβεβαίωσε ο Μπανσέλ, μετά από 807 εκατομμύρια το 2021.

Η εταιρεία βρίσκεται επί του παρόντος σε διαβουλεύσεις με αξιωματούχους υγείας σχετικά με τη σύνθεση των δόσεων του εμβολίου COVID-19 που θα χρησιμοποιηθούν αυτό το φθινόπωρο.

Σχετικά άρθρα