Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ένα παλιό εμβόλιο μειώνει κατά 90% των κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου

Ένα παλιό εμβόλιο μειώνει κατά 90% των κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμβόλιο, Καρκίνος,

Μία ανακοίνωση με τεράστια ιστορική δυναμική δημοσιεύτηκε στο Lancet, το πλέον έγκυρο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό του πλανήτη και αναδημοσιεύεται ως πρώτο θέμα από την ιστοσελίδα του BBC.

To εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV μείωσε τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά σχεδόν 90%, σύμφωνα με όσα έδειξαν τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα στον πραγματικό κόσμο.

Το ίδρυμα για την Έρευνα του Καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε τα ευρήματα «ιστορικά» λέγοντας ότι αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο σώζει ζωές.

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ιούς και η ελπίδα είναι ότι ο εμβολιασμός μπορεί σχεδόν να εξαλείψει την ασθένεια.

Οι ερευνητές είπαν ότι η συγκεκριμένη επιτυχία σημαίνει ότι όσες γυναίκες εμβολιάστηκαν μπορεί να χρειαστούν πολύ λιγότερες εξετάσεις τραχήλου της μήτρας στο μέλλον.

Η ανακοίνωση, επαναλαμβάνουμε, δεν είναι εργαστηρικαή, έχει να κάνει με ευρήματα στον πραγματικό κόσμο.

Το εμβόλιο είχε χορηγηθεί σε κορίτσια μεταξύ 11 και 13 ετών, ανάλογα με το πού ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πίσω στο 2008.

Και η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Lancet, εξέτασε τι συνέβη μετά την χορήγηση του εμβολίου για τα κορίτσια της Αγγλίας του 2008.

Τεράστια η επίδραση του εμβολίου

Εκείνες λοιπόν οι μαθήτριες είναι πλέον ενήλικες γύρω στην ηλικία των είκοσι.

Η μελέτη έδειξε μείωση τόσο στις προκαρκινικές γενέσεις (αναπτύξεις καρκινικών κυττάρων) όσο και μείωση κατά 87% στην εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Η επίδραση του εμβολίου είναι τεράστια», δηλώνει ο καθηγητής Πήτερ Σαζιένι, ένας από τους ερευνητές του King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Οι μειώσεις στους καρκινικούς δείκτες ήταν λιγότερο εντυπωσιακές όταν οι έφηβες ανοσοποιήθηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Και αυτό αποδεικνύει ότι ιδανικά ο εμβολιασμός πρέπει γίνεται προτού οι έφηβες αποκτήσουν σεξουαλική ζωή.

Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 καρκίνους και 17.200 προκαρκινικές εκδηλώσεις.

Ο καθηγητής Sasieni λέει ότι αυτό είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου» επειδή όσοι εμβολιάζονται είναι ακόμη νέοι για να νοσήσουν από καρκίνο, επομένως οι αριθμοί θα αυξάνονται μόνο με τον καιρό.

«Ιστορική στιγμή»

Tο 99% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότερες από 100 χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο ως μέρος των σχεδίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η Δρ Βανέσα Σαλίμπα, σύμβουλος επιδημιολόγος για την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το εμβόλιο «σώζει ζωές μειώνοντας δραματικά τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες».

Η Μισέλ Μίτσελ, διευθύνουσα σύμβουλος του ιδρύματος για την Έρευνα του Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε:

«Είναι μια ιστορική στιγμή να βλέπουμε την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι το εμβόλιο HPV προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει χιλιάδες γυναίκες από την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Σχετικά άρθρα