Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ένας στους πέντε ασθενείς κορωνοϊού εμφανίζουν ψυχική διαταραχή εντός τριμήνου

Ένας στους πέντε ασθενείς κορωνοϊού εμφανίζουν ψυχική διαταραχή εντός τριμήνου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πολλοί ασθενείς της Covid-19 είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικής νόσου, ανέφεραν ψυχίατροι τη Δευτέρα, μετά από μια μεγάλη μελέτη που διαπίστωσε ότι το 20% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό διαγνώστηκαν με ψυχιατρική διαταραχή εντός 90 ημερών.

Το άγχος, η κατάθλιψη και η αϋπνία ήταν πιο συνηθισμένα σε ασθενείς που ανέρρωσαν από Covid-19, σύμφωνα με ευρήματα της μελέτης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν επίσης σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι οι επιζώντες της Covid-19 θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό είναι πιθανό», δήλωσε ο Πολ Χάρισον, καθηγητής ψυχιατρικής στην Οξφόρδη.

Γιατροί και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πρέπει επειγόντως να διερευνήσουν τις αιτίες και να εντοπίσουν νέες θεραπείες για αυτές τις ψυχικές ασθένειες εξαιτίας της Covid-19, είπε ο Χάρισον.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet, ανέλυσε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 69 εκατομμυρίων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 62.000 ασθενών Covid-19.

Μέσα σε 3 μήνες από την θετική διάγνωση τους με κορονοϊό, 1 στους 5 μολυσμένους εμφάνισαν άγχος, κατάθλιψη ή αϋπνία. Αυτό το ποσοστό ήταν περίπου διπλάσιο από ό, τι για άλλες ομάδες ασθενών την ίδια περίοδο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με Covid-19, σε σχέση με αυτά που δεν είχαν.

Ειδικοί ψυχικής υγείας, που δεν εμπλέκονται άμεσα στη μελέτη, ανέφεραν ότι τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και το νου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς ψυχιατρικών ασθενειών.

«Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε συνδυασμό των ψυχολογικών στρεσογόνων παραγόντων, που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη πανδημία, και των φυσικών επιπτώσεων της ασθένειας», τόνισε ο Μάικλ Μπλούμφιλντ, ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Ο Σίμον Βέσελι, καθηγητής ψυχιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο εκείνοι με διαταραχές ψυχικής υγείας διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Covid-19 αντηχεί παρόμοια ευρήματα σε προηγούμενα ξεσπάσματα μολυσματικών ασθενειών.

«Ο κορωνοϊός επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και έτσι μπορεί να αυξήσει άμεσα τις επακόλουθες διαταραχές.

»Αλλά αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει και ότι αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται από την προϋπάρχουσα κακή (ψυχική) υγεία», είπε.

«Η γραμμή βοήθειάς μας αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό καλούντων για πρώτη φορά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς ατόμων που υποτροπιάζουν επειδή ο φόβος και το άγχος τους έχουν γίνει αφόρητα», είπε από την πλευρά της η Μάρτζορι Γουάλας, διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ψυχικής υγείας SANE.

Σχετικά άρθρα