Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αριστοτέλειο: Για την έξαρση του κορωνοϊού ευθύνονται τουρίστες σε προσυμπτωματική φάση

Αριστοτέλειο: Για την έξαρση του κορωνοϊού ευθύνονται τουρίστες σε προσυμπτωματική φάση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη χώρα μας με τον δραματικό ρυθμό αύξησης των νέων περιστατικών COVID-19 που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό επισημαίνει νέα μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τα μαθηματικά μοντέλα της οποίας, διαβλέπουν τριπλασιασμό των προσβεβλημένων από COVID-19 ασθενών, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τους εισερχόμενους επιμολυσμένους τουρίστες

Ο Καθ. κ. Σαρηγιάννης και οι συνεργάτες του, ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου στη δημόσια υγεία από την COVID-19, το οποίο κατ’ αρχήν κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η άνοδος της θερμοκρασίας παρά τις όποιες άλλες αρνητικές συγκυρίες (τουρισμός, έλλειψη μέτρων) μπορεί να εν μέρει να αντισταθμίσει την πιθανή αύξηση του Rt λόγω της άρσης των μέτρων.

Ωστόσο, όπως απέδειξαν οι μαθηματικοί υπολογισμοί, η αυξητική τάση νέων κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες οφείλεται σε φορείς προερχόμενους από το εξωτερικό.

Σε προηγούμενη μελέτη μάλιστα, είχε επισημανθεί ο κίνδυνος πρόωρης αναζωπύρωσης, στην περίπτωση που σημαντικός αριθμός φορέων θα εισέρχονταν στη χώρα σε καθημερινή βάση.

Το πρόβλημα προέκυψε από τουρίστες που εισέρχονταν στη χώρα και βρίσκονταν σε προσυμπτωματική φάση, σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΠΘ, φάση κατά την οποία παρατηρείται και η υψηλότερη μεταδοτικότητα.

Το πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίστηκε στην πορεία με τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται πλέον στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι ροές ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών φορέων έχουν μειωθεί σε σχέση με το τέλος Ιουνίου και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου από 50 με 55 ημερησίως (όπως είχε υπολογισθεί από το μοντέλο) σε περίπου 10 με 15, γεγονός που συντέλεσε στη σχετικά καλή εικόνα μέχρι και πριν 4 μέρες.

Διαβάστε το πλήρες δημοσίευμα ΕΔΩ: Μελέτη ΑΠΘ για κορωνοϊό: 11.500 κρούσματα και 260 θάνατοι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα

Σχετικά άρθρα