Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρευνα: Η διπλή μαστεκτομή δεν αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης

Έρευνα: Η διπλή μαστεκτομή δεν αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μία νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα έρχεται να αντικρούσει την τάση της διπλής μαστεκτομής, στην οποία καταφεύγουν τελευταία ολοένα και περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού ή έχουν έντονη γενετική προδιάθεση, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης.

Είναι η πρώτη μελέτη που ζήτησε σύγκριση ανάμεσα σε τρεις χειρουργικές επιλογές: την μονή μαστεκτομή, τη διπλή μαστεκτομή (ακόμη και αν ο καρκίνος έχει διαγνωστεί μόνο στον ένα μαστό) ή την λιγότερο επεμβατική τοπική ογκεκτομή που ακολουθείται από ακτινοθεραπεία.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αφαίρεση και των δύο μαστών είναι ισοδύναμη σε βάθος χρόνου, από άποψη επιβίωσης, με την τοπική αφαίρεση μόνο του καρκινικού ιστού συν τις ακτινοβολίες.

Το ερευνητικό δείγμα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν σχεδόν 190.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, που αφορούσαν την περίοδο 1998-2011 στις ΗΠΑ. Στο 55% έγινε τοπική ογκεκτομή συν ακτινοβολίες, στο 38,8% μονή μαστεκτομή και στο 6,2% διπλή μαστεκτομή (αυτή την επιλογή κυρίως επιλέγουν λευκές γυναίκες μεσαίου ή ανώτερου εισοδήματος, κάτω των 40 ετών).

Η στατιστική ανάλυση όμως δεν έδειξε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά επιβίωσης ανάμεσα στις γυναίκες που είχαν κάνει τοπική αφαίρεση όγκου και σε όσες είχαν προχωρήσει σε αφαίρεση και των δύο μαστών. Μετά από χρονικό διάστημα δέκα ετών, και στις δύο περιπτώσεις η επιβίωση ήταν γύρω στο 82%. Ελαφρώς χαμηλότερη (περίπου 80%) ήταν η μακροπρόθεσμη επιβίωση για τις γυναίκες με μονή μαστεκτομή.

Σχετικά άρθρα