Το καλοκαίρι αλλάζει ο τρόπος ζωής μας. Το δέρμα μας είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον ήλιο, το «χαϊδεύει» η άμμος και το «αγκαλιάζει» η θάλασσα.
Καθώς χαλαρώνουν οι συνήθειές μας ως προς τους κανόνες υγιεινής οι μολύνσεις είναι συχνότερες.
Σύμφωνα με τη δερματολόγο-αφροδισιολόγο κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, οι μολύνσεις που εμφανίζονται συχνότερα στο δέρμα τη θερινή περίοδο είναι το μολυσματικό κηρίο, η μολυσματική τέρμινθος, οι μυρμηγκιές και οι μυκητιάσεις.
Το μολυσματικό κηρίο είναι λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται συχνότερα από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ή πιο σπάνια από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο.
Συνηθέστερα, το μολυσματικό κηρίο εμφανίζεται στο πρόσωπο, μπορεί όμως να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος.
Αρχικά η βλάβη έχει τη μορφή φυσαλίδας η οποία εξαπλώνεται και μετατρέπεται σε εφελκίδα (σκληρή μελανή κρούστα πάνω στην πληγή).
Οι εφελκίδες μπορούν επίσης να απουσιάζουν και η βλάβη να είναι ερυθηματώδης με διαβρώσεις και πομφόλυγες (φουσκάλα με υγρό). Υπάρχουν περιπτώσεις που οι βλάβες του δέρματος είναι εκτεταμένες.
Η μολυσματική τέρμινθος αποτελεί μια βλατιδώδη βλάβη του δέρματος που οφείλεται στον ιό της μολυσματικής τερμίνθου (ΙΜΤ). Ο ΙΜΤ ανήκει στην οικογένεια των Pox βιριδίων.
Η μολυσματική τέρμινθος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και χαρακτηρίζεται από ομάδες ροδόχροων βλατίδων (σαν σπυράκια).
Παιδιά με ατοπική δερματίτιδα είναι επιρρεπή στη λοίμωξη από τον ιό και σε αυτές τις περιπτώσεις η μολυσματική τέρμινθος ενδέχεται να επιδεινώσει την ατοπική δερματίτιδα.
Η μετάδοση είναι συχνή μέσω του νερού (χρήση πισίνας) και αυξάνεται σημαντικά έπειτα από τραυματισμό.
Οι μυρμηγκιές οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Εμφανίζονται στα γυμνά μέρη του σώματος, κυρίως στα πέλματα και στις παλάμες, συνήθως χωρίς πόνο εκτός από αυτές των πελμάτων. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής νιώθει σαν να έχει πατήσει ξένο σώμα.
Μυκητιάσεις
Υπάρχουν τρεις ομάδες μυκήτων που προσβάλλουν τον άνθρωπο: οι ανθρωπόφιλοι, οι ζωόφιλοι και οι γεώφιλοι. Η εικόνα στο δέρμα είναι πλάκα, συνήθως ρόδινη, με περιφερειακή απολέπιση. Η νόσος συχνά συνοδεύεται από κνησμό (φαγούρα).
Η ονυχομυκητίαση προσβάλλει συνήθως τις γυναίκες. Οφείλεται σε υπερβολικό λιμάρισμα των νυχιών και κόψιμο του δέρματος γύρω από αυτά σε συνδυασμό με τα ανοιχτά παπούτσια. Η βλάβη φαίνεται σαν κηλίδα κιτρινωπή ως μελανή συνήθως στις άκρες των νυχιών.