Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί οι γιορτές είναι επικίνδυνες για την καρδιά – Τι πρέπει να προσέχουμε

Γιατί οι γιορτές είναι επικίνδυνες για την καρδιά – Τι πρέπει να προσέχουμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ημέρες των εορτών είναι επικίνδυνες για την καρδιά, ιδίως για τα άτομα με καρδιοπάθειες, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο “Circulation”, το ποσοστό των θανάτων που προκαλούνται από προβλήματα της καρδιάς είναι υψηλότερο την 25η Δεκεμβρίου, ακολουθούμενη από την 26η Δεκεμβρίου και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Ενώ, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, κυρίως όμως δύο συγκεκριμένες ημέρες, αυτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα των μελετών ο Καρδιολόγος-Αρχίατρος ε.α., Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης  Φώτης Πατσουράκος, επισημαίνει ότι ο λόγος που αυξάνονται τη συγκεκριμένη περίοδο είναι το άγχος που κατακλύζει όλους εκείνες τις ημέρες, προκειμένου να φέρουν εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις τους και συνήθως αδιαφορούν για την υγεία τους.

Για παράδειγμα, καθυστερούν να κάνουν τις ιατρικές τους εξετάσεις ή παραμελούν τις θεραπείες τους γιατί δεν θέλουν να χαλάσουν τη χαρούμενη, εορταστική ατμόσφαιρα ή τη διάθεση των οικείων τους.

Επιπλέον και οι ίδιοι, ξεφεύγουν των ιατρικών εντολών με τη δικαιολογία δεν πειράζει γιορτές είναι και καταναλώνουν αλκοόλ, καπνίζουν, τρώνε φαγητά που δεν επιτρέπονται για την πάθησή τους και φυσικά ξενυχτούν περισσότερο από ότι συνήθως, φτάνοντας ορισμένες φορές σε ακραία σημεία.

Και ενώ όλα αυτά τα άτομα από φόβο να μη χαλάσουν τη χαρούμενη εορταστική διάθεση των ημερών τόσο τη δική τους όσο και των υπολοίπων παραμελούν τον εαυτό τους, τελικά φτάνουν να την χαλάσουν με το χειρότερο τρόπο, με μια αναγκαστική και απρόσμενη επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά κάποιου νοσοκομείου.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ένα τέτοιο περιστατικό ο γιατρός αναφέρει μια σειρά από συμβουλές προκειμένου για να κάνουμε όλοι καλές γιορτές, να αποφευχθεί κάθε ξαφνικό.

Διαχείριση του άγχους

Η διαχείριση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων, όπως λέει ο κ. Πατσουράκος. Μπορεί να θέλετε να κάνετε τα χατίρια όλων τις μέρες των εορτών, αυτό μπορεί να επιδεινώσει το άγχος, να φέρει προστριβές με τους οικείους ακόμα και θυμό και τα αρνητικά συναισθήματα είναι καταστροφικά για την καρδιά.

Γιορτές χωρίς υπερβολές

Μπορεί να είναι μέρες εορτών και το αλκοόλ να ρέει αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εντολές των γιατρών. Η ευκαιριακή, χωρίς μέτρο κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, ο γιατρός προτείνει και τη μείωση κατανάλωσης καφεΐνης, η οποία επιτείνει το άγχος, ενώ αποτρέπει το κάπνισμα. Τέλος, συμβουλεύει «απολαύστε το φαγητό σας αλλά με μέτρο».

Άσκηση και ξεκούραση

Δύο λέξεις κλειδιά για να διατηρήσετε την καλή λειτουργία της καρδιάς σας ακόμα και τις μέρες αυτές. Οι διακοπές των Χριστουγέννων προσφέρονται για επιπλέον δραστηριότητες, λόγω της αφθονίας ελεύθερου χρόνου. «Τρέξτε, περπατήστε, πηγαίνετε βόλτα με το ποδήλατο και γενικά ασκηθείτε περισσότερο» λέει ο γιατρός καθώς με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους που ελλοχεύει εξαιτίας της παρέκκλισης από το σύνηθες διατροφικό πρόγραμμα.

Παράλληλα όμως, να μην ξεχνάτε ότι είναι ευκαιρία να ξεφύγετε από την απαιτητική καθημερινότητα και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Δεν παραλείπουμε τη φαρμακευτική μας αγωγή

Η ανεμελιά των ημερών, η χαλάρωση, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, τα ταξίδια, η αλλαγή του καθημερινού προγράμματος αλλά και της ψυχολογίας που προσφέρουν οι γιορτινές ημέρες δεν πρέπει να επιτρέψουν την παρέκκλιση των καρδιοπαθών από το αυστηρό πρόγραμμα λήψης της φαρμακευτικής αγωγής τους γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί και σοβαροί.

Απαραίτητο το αντιγριπικό εμβόλιο

Το εορταστικό 15ήμερο είναι ιδανικό για την εξάπλωση της γρίπης, εξαιτίας των έντονων κοινωνικών επαφών σε κλειστούς χώρους. Η γρίπη και ο πυρετός που τη συνοδεύει αποτελούν ιδιαίτερα στρεσογόνους παράγοντες για την καρδιά.  «Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι ποτέ αργά να εμβολιαστείτε», επισημαίνει ο κ. Πατσουράκος.

Προσεκτικός σχεδιασμός ενός ταξιδιού

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που προτιμούν τις μέρες των εορτών να επισκεφθούν τη γενέτειρά τους ή να περάσουν τις μέρες αυτές σε κάποιο άλλο κράτος. Όσοι έχουν προγραμματίσει να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων μακριά από το σπίτι τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν σχεδιάσει το επικείμενο ταξίδι τους λεπτομερώς.

Σημαντικό είναι το ταξίδι να σχεδιαστεί εφόσον η κατάσταση της καρδιακής υγείας είναι σταθερή και ελέγχεται επαρκώς. Επίσης, τόσο το μέσο μεταφοράς όσο και ο προορισμός θα πρέπει να επιλεχθεί κατόπιν συζήτησης με τον καρδιολόγο.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς ο κρύος καιρός βλάπτει την καρδιά, προκαλώντας συστολή των αιμοφόρων αγγείων, γρηγορότερη πήξη του αίματος και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το υψηλό υψόμετρο του τόπου προορισμού είναι άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν την απόφαση για τον τόπο προορισμού.

Τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα (πάνω από τα 2.000 μέτρα) εξαιτίας της αραιής ατμόσφαιρας και της έλλειψης οξυγόνου, που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ακόμα και στηθάγχη.

Σημειωτέον ότι, στην τσάντα τους θα πρέπει να υπάρχει μια λίστα με τις ονομασίες των φαρμάκων που λαμβάνουν και ένα σημείωμα του καρδιολόγου για την πάθησή τους. Παράλληλα, πρέπει να έχουν μαζί τους επαρκή ποσότητα φαρμάκων στην περίπτωση παράτασης των διακοπών τους για τον οποιονδήποτε λόγο.

Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα

Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια στην περίπτωση που νοιώσετε πίεση ή δυσφορία στο κέντρο του στήθους ή στα χέρια, την πλάτη, το σαγόνι, το λαιμό ή στο στομάχι, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από δύσπνοια, κρύο ιδρώτα, ναυτία, ζαλάδα ή αίσθημα κόπωσης, καθώς υπάρχει πιθανότητα να υφίσταται καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Οι καρδιοπαθείς πρέπει να μην αγχώνονται και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ό,τι βλάπτει την υγεία της καρδιάς, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα περάσουν ευχάριστα τις γιορτές, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις», καταλήγει ο Φ. Πατσουράκος.

Σχετικά άρθρα