Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η λύση που βοηθάει στην πρόληψη της άνοιας – Τι έδειξε έρευνα

Η λύση που βοηθάει στην πρόληψη της άνοιας – Τι έδειξε έρευνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνοια, Αυστραλία, Γυμναστική,

Αυστραλοί ερευνητές με επικεφαλής έναν έλληνα υποστηρίζουν ότι η μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της άνοιας.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαύρο πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή κλινική δοκιμή με 100 άτομα, 55 – 86 ετών.

Οι εθελοντές -που όλοι είχαν ήπια γνωστική διαταραχή (πιθανό πρόδρομο για νόσο Αλτσχάιμερ και άνοια)- χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες έκαναν βαράκια, νοητική εξάσκηση μέσω ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συνδυασμό των δύο παραπάνω ή εικονική άσκηση (placebo).

Η άσκηση με βαράκια γινόταν δύο φορές την εβδομάδα επί ένα εξάμηνο, με σταδιακή αύξηση του βάρους, όσο δυνάμωναν οι μύες.Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, η αυξημένη μυϊκή δύναμη οδηγούσε σε βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία στα άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή. Τα οφέλη φάνηκαν να διατηρούνται έως 12 μήνες μετά την άσκηση.

“Όσο πιο δυνατός γινόταν κανείς μυϊκά, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος για τον εγκέφαλό του”

«Όσο πιο δυνατός γινόταν κανείς μυϊκά, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος για τον εγκέφαλό του. Συνεπώς, όσο περισσότερο πείθουμε τους ανθρώπους να κάνουν βαράκια ή παρεμφερείς ασκήσεις, τόσο πιθανότερο είναι να έχουμε έναν πιο υγιή πληθυσμό ηλικιωμένων», εξηγεί ο Δρ Μαύρος και προσθέτει ότι «το κλειδί είναι να ασκείται κανείς συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και με αρκετή ένταση».

Ως ιδανικό βάρος θεωρεί ότι είναι περίπου το 80% του μέγιστου που μπορεί κανείς να σηκώσει.

Σχετικά άρθρα