Η στάχτη που μένει από τα καυσόξυλα στο τζάκι είναι αρκετά χρήσιμη!
Για να την χρησιμοποιήσουμε δεν θα πρέπει να έχουμε κάψει ξύλα με βαφές, κόλες ή επεξεργασμένα. Επίσης μέσα στη φωτιά καλό θα ήταν να μην πετάμε πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να μολύνει την στάχτη. Απαραίτητη προΰπόθεση για να την μαζέψουμε, να έχει κρυώσει.
Ας δούμε τις χρήσεις της:
1. Aλισίβα
Για να τη φτιάξουμε βράζουμε 2-3 κουταλάκια στάχτη από καυσόξυλα σε ένα μπρίκι με νερό κι έπειτα τη σουρώνουμε σε φίλτρο του καφέ.
α) Η αλισίβα είναι σπιτικό απορρυπαντικό και καθαρίζει τα πάντα. Πλένουμε ρούχα και πιάτα, καθαρίζουμε πατώματα και γυαλίζουμε ασημικά.
β) Την αλυσίβα την χρησιμοποιούμε και στην κουζίνα για να φτιάξουμε γλυκά και φαγητά, όπως μουσταλευριά, κουραμπιέδες, ψωμί. Δίνει υπέροχη γεύση και βελούδινη υφή, ενώ καθαρίζει το έντερο μας από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ακόμα το ψωμί, γίνεται πιο αφράτο και δεν τρίβεται.
2. Σαπούνι
Για να φτιάξουμε σαπούνι βράζουμε την αλισίβα, που περιέχει ποτάσα, μαζί με ζωικό λίπος και λίγο αλάτι.Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη και χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.
3. Λίπασμα
Εμπλουτίζουμε το οργανικό λίπασμα μας (compost), πριν το χρησιμοποιήσουμε στα φυτά, με μια μικρή ποσότητα στάχτης. Η στάχτη αφρατεύει το χώμα, ταΐζει τα φυτά, και περιορίζει αισθητά την ύπαρξη και αναπαραγωγή όλων των βλαπτικών εντόμων και ζιζανίων. Επίσης δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο όπως οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κ.λ.π.
4. Διαλύει τον πάγο
Αν έχει πιάσει πάγο εκεί που παρκάρουμε το αυτοκίνητο αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε στάχτη, δίπλα και κοντά στις ρόδες και θα ξεκινήσουμε το Ι.Χ. σχεδόν όπως σε στεγνό δρόμο.