Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

6η Μαΐου 1916: Η «Ημέρα Μαρτύρων» που οι Τούρκοι εκτέλεσαν Άραβες πατριώτες διαφωτιστές

6η Μαΐου 1916: Η «Ημέρα Μαρτύρων» που οι Τούρκοι εκτέλεσαν Άραβες πατριώτες διαφωτιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βηρυτός, Δαμασκός, Λίβανος, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Συρία,

Η 6η Μαΐου είναι μια «μαύρη επέτειος» και παράλληλα σημαντική εθνική εορτή για τους Άραβες. Αποκαλείται «Ημέρα Μαρτύρων», σε ανάμνηση της 6ης Μαΐου 1916, όταν Άραβες πατριώτες εκτελέστηκαν από τους Τούρκους στη Βηρυτό και στη Δαμασκό.

Η 6η Μαΐου είναι σημαντική εθνική εορτή στη Συρία και στον Λίβανο.

Τιμάται η μνήμη των Αράβων πατριωτών που εκτελέστηκαν σε Βηρυτό και Δαμασκό από τον Τζαμάλ Πασά, τον Οθωμανό Βαλή της Συρίας, ο οποίος έμεινε στην ιστορία και με το ψευδώνυμο «Χασάπης».

Οι εκτελέσεις των Αράβων πατριωτών (κεντρική φωτογραφία) έγιναν στην πλατεία Μαρτζέχ της Δαμασκού και Μπουρτζ της Βηρυτού, οι οποίες σήμερα ονομάζονται «Πλατείες Μαρτύρων» (αντίστοιχες των δικών μας Πλατειών Ηρώων).

Με αφορμή αυτή την εθνική επέτειο, Άραβες διανοούμενοι μίλησαν στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA.

«Όπως οι Οθωμανοί πραγματοποιούσαν σφαγές κατά των πατριωτών και αθώων ανθρώπων, ο Ερντογάν επίσης διαπράττει σφαγές σήμερα με τους μισθοφόρους του, η τελευταία ήταν στην Τελ Ριφάτ όπου σφαγίασε πολλά παιδιά», δήλωσε ο διανοούμενος Αλί Σαλαμέχ.

Αναφερόμενος στην «Ημέρα Μαρτύρων» είπε ότι, «οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν από τον κατά συρροή δολοφόνο (σ.σ. Τζαμάλ Πασά) κατά των Αράβων πατριωτών για να εξαλείψει τις ιδέες του Διαφωτισμού και της σωτηρίας από την αδικία», που εκείνοι διέδιδαν.

Τώρα πρέπει «να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τον δεύτερο κατά συρροή δολοφόνο (σ.σ. Ερντογάν) που προσπαθεί να παλινορθώσει την οθωμανική περίοδο».

Ο διανοούμενος Μοχάμεντ Ουεΐς υπογράμμισε ότι «ένα δημοκρατικό σύστημα είναι ο μοναδικός τρόπος να ζήσουμε σε ειρήνη».

«Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ασκούσε πολιτική καταστολής για να εξαλείψει τους ρόλους των διανοουμένων και των πατριωτών στη διαφώτιση του λαού και στην έκθεση των οθωμανικών πολιτικών», πρόσθεσε ο Ουεΐς.

Είπε ακόμα ότι, «οι Άραβες πατριώτες που εκτελέστηκαν, επιθυμούσαν ελευθερία και σωτηρία για τις οικογένειές τους από τις επιθέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Επεσήμανε ότι οι πολιτικές του Ερντογάν είναι ίδιες με τις οθωμανικές εποχής και ότι διαπράττονται σφαγές σαν εκείνες των Οθωμανών.

Σχετικά άρθρα