Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτός είναι ο αρχαιότερος πίνακας του κόσμου

Αυτός είναι ο αρχαιότερος πίνακας του κόσμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηφαίστειο, Τουρκία,

Μία τοιχογραφία που απεικονίζει την έκρηξη ενός ηφαιστείου ενδέχεται να είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αρχαιότερος πίνακας στον κόσμο.

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την έκρηξη του ηφαιστείου της Τουρκίας στο Όρος Hassan με τη νεολιθική ζωγραφική, που βρέθηκε στην κοντινή αρχαία πόλη της Çatalhöyük.

Catal

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, η τοιχογραφία υπολογίζεται ότι είναι 8.600 ετών, κάτι που την κατατάσσει ως την παλαιότερη γνωστή ζωγραφική τοπίου, που έχει βρεθεί ποτέ.

Η μεγάλη αυτή τοιχογραφία τριών μέτρων φαίνεται να απεικονίζει τη δίδυμη έκρηξη δύο ηφαιστείων πάνω από ένα πλίθινο χωριό, το οποίο ήρθε στο φως έπειτα από ανασκαφή στη δεκαετία του 1960 στην πόλη Çatalhöyük, μία από τις καλύτερες διατηρημένες νεολιθικές περιοχές παγκοσμίως.

Η πόλη της Çatalhöyük, που μεσουρανούσε μεταξύ του 8.000 και 6.000 π.Χ, ανακαλύφθηκε από τον James Mellaart, έναν Βρετανό αρχαιολόγο που συνεργαζόταν με το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Catalhoyuk

Ψηφιακή απεικόνιση της πόλης Çatalhöyük.

Οι ανασκαφές στην περιοχή έγιναν μεταξύ 1961-1965 και αυτό που βρέθηκε στην περιοχή ήταν χωρίς προηγούμενο, καθώς τα πολύ καλά σωζόμενα οικήματα έκρυβαν μικρούς θησαυρούς: εκπληκτικές τοιχογραφίες και διακοσμητικά αντικείμενα. Εκτιμάται μάλιστα ότι η πόλη βρέθηκε στο αποκορύφωμά της όταν πλέον είχε περίπου 8.000 κατοίκους.

Αν και οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η τοιχογραφία «ηφαίστειο» θα μπορούσε απλά να απεικονίζει ένα γεωμετρικό σχήμα κάτω από ένα ακέφαλο δέρμα λεοπάρδαλης, τώρα, μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Axel Schmitt του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ανακάλυψαν ότι 130 χλ. βορειοανατολικά της Çatalhöyük, είχε ξεσπάσει περίπου το 6960 π.Χ έκρηξη ενός ηφαιστείου.

Αν και η συγκεκριμένη ημερομηνία της έκρηξης και της ζωγραφικής της τοιχογραφίας είναι πιθανό να μη συνδέονται, υπάρχουν αρκετές υποψίες ότι ενδεχομένως η παλαιότερη «ζωγραφική» να απεικονίζει εκείνη τη φυσική καταστροφή.

Όπως και να έχει, όμως η τοιχογραφία του «ηφαιστείου» εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετό ανταγωνισμό για το εάν όντως είναι ο αρχαιότερος πίνακας ή χάρτης στον κόσμο, καθώς ένα σκίτσο από την Ισπανία, περίπου 14.000 ετών, που έχει επίσης ερμηνευθεί ως χάρτης και ένα ακόμα σχέδιο από την Δημοκρατία της Τσεχίας, που υπολογίζεται στα 25.000 χρόνια, διεκδικούν επάξια τον τίτλο.

Πηγή: constantinoupoli.com

Σχετικά άρθρα