Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην της CIA: «Ο Μαντέλα έπρεπε να συλληφθεί και τον συνέλαβα»!

Πρώην της CIA: «Ο Μαντέλα έπρεπε να συλληφθεί και τον συνέλαβα»!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νέλσον Μαντέλα, Νότια Αφρική,

Πρώην πράκτορας της CIA ισχυρίζεται πως ο ίδιος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη του Νέλσον Μαντέλα, στις 5 Αυγούστου 1962.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Ρίκαρντ την εποχή εκείνη ήταν υποπρόξενος των ΗΠΑ στο Ντέρμπαν και εργαζόταν για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Όπως είπε στον βρετανό σκηνοθέτη Τζον Ίρβιν, έδινε στη νοτιοαφρικανική αστυνομία πληροφορίες για τις μετακινήσεις του Νέλσον Μαντέλα.

Ο Ρίκαρντ έκανε τις αποκαλύψεις αυτές στον Βρετανό σκηνοθέτη τον περασμένο Μάρτιο, δύο εβδομάδες πριν πεθάνει και το θέμα δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Sunday Times.

Ο Ίρβιν είχε μαγνητοφωνήσει τη συνέντευξη, στο πλαίσιο της δουλειάς του για την της ταινία Mandela’s Gun που θα προβληθεί αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ ο Τζέιμς Σάντερς, ο οποίος σε άρθρο του υποστηρίζει ότι ο σκηνοθέτης του ζήτησε να ερευνήσει τα στοιχεία, αναφέρει ότι ο Ίρβιν ταξίδεψε στις ΗΠΑ στις αρχές του έτους για να μιλήσει με τον Ντόναλντ Ρίκαρντ.

Ο Ρίκαρντ ο οποίος φέρεται να ήταν πράκτορας της CIA μέχρι το 1978, του το πώς συνελήφθη ο Μαντέλα, όταν είχε φύγει από το Γιοχάνεσμπουργκ για να πάει στο Ντέρμπαν, χωρίς όμως να διευκρινίσει πώς γνώριζε ο ίδιος τις κινήσεις του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

«Ανακάλυψα πότε θα κατέβαινε στο Ντέρμπαν και πώς θα πήγαινε εκεί… η εμπλοκή μου έγινε σε αυτό το σημείο και εκεί συνελήφθη ο Μαντέλα» είπε ο Ρίκαρντ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στην συνέχεια ισχυρίστηκε πως ο Μαντέλα ήταν «υπό τον πλήρη έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης» και «θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο στη Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ θα εμπλέκονταν παρά τη θέλησή τους και τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα».

«Βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού και αυτό έπρεπε να σταματήσει, κάτι που σήμαινε ότι ο Μαντέλα έπρεπε να συλληφθεί. Εγώ έβαλα τέλος σε αυτό» υποστήριξε ο Ρίκαρντ.

Πλέον αναμένεται να αυξηθεί η πίεση στην CIA ώστε να αποχαρακτηρίσει έγγραφα για τη σύλληψη του Μαντέλα, αν και κατά το παρελθόν η αμερικανική υπηρεσία έχει αρνηθεί να το πράξει.

Σχετικά άρθρα