Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βρετανός διπλός πράκτορας Φίλμπι αποκαλύπτει πώς “κάρφωνε” στους Σοβιετικούς

Ο Βρετανός διπλός πράκτορας Φίλμπι αποκαλύπτει πώς “κάρφωνε” στους Σοβιετικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για BBC, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ),

Την απίστευτη ευκολία με την οποία υπέκλεπτε σημαντικά στοιχεία από τη βρετανική MI6 για λογαριασμό των Σοβιετικών εξηγούσε σε Ρώσους πράκτορες, ο διαβόητος Βρετανός διπλός πράκτορας, Κιμ Φίλμπι, σε ομιλία του, που βιντεοσκοπήθηκε τη δεκαετία του ’60.

Το υλικό εντόπισε στα αρχεία της Στάζι το BBC και το μετέδωσε τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016.

Ο Φίλμπι, που δεν συνελήφθη ποτέ, αφού κατάφερε να φτάσει στη Μόσχα μέσω Λιβάνου – εκμεταλλευόμενος κενό στη βρετανική υπηρεσία εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους έπαιρνε καθημερινά δεκάδες αναφορές που διοχέτευε στους Σοβιετικούς επί τρεις δεκαετίες.

“Κάθε βράδυ έφευγα από το γραφείο με έναν μεγάλο χαρτοφύλακα γεμάτο αναφορές, που είχα γράψει ο ίδιος, γεμάτο φακέλους και έγγραφα από το αρχείο”, αναφέρει ο Φίλμπι και προσθέτει:

“Τα παρέδιδα το βράδυ στη σοβιετική επαφή μου. Το επόμενο πρωί έπαιρνα πίσω τους φακέλους. Το περιεχόμενο είχε φωτογραφηθεί και νωρίς το επόμενο πρωί τα έβαζα πίσω στη θέση τους. Αυτό το έκανα τακτικά τον έναν χρόνο μετά τον άλλον”.

Ο Φίλμπι που πέθανε στη Μόσχα το 1988 δεν δρούσε μόνος του, αλλά συνεργαζόταν και με τους πράκτορες Άντονι Μπλαντ, Γκάι Μπέρτζες και Ντόναλντ Μακ Λην.

Στο βίντεο ο ίδιος ομολογεί ότι οι Σοβιετικοί του υπέδειξαν τον τρόπο με τον οποίο θα υπονόμευε τον προϊστάμενό του ώστε να αναλάβει την ηγεσία ενός τμήματος της MI6, που είχε ως αποστολή την αποκάλυψη Σοβιετικών πρακτόρων.

Ο ίδιος τονίζει πως η εμπλοκή πολλών πολιτικών και στελεχών της κυβερνώσας τάξης στη Βρετανία στην αναβάθμισή του, είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί να φοβούνται να αποκαλύψουν τη δράση του.

Αναφέρει μάλιστα ότι κατάφερε να διαφύγει στη Μόσχα από τη Βηρυτό όπου βρισκόταν επειδή ο πράκτορας της MI6 που είχε φτάσει στον Λίβανο για να παρακολουθεί τις κινήσεις του, ήταν λάτρης του σκι και όταν έμαθε ότι είχε χιονίσει στην αραβική χώρα προτίμησε να επιδοθεί στο αγαπημένο του σπορ.

Πηγή: Mega

Σχετικά άρθρα