Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αθηνά Κουβέλη
Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος

Ο «ύπουλος» καρκίνος του προστάτη μπορεί να νικηθεί πλήρως – Η πρόληψη είναι η λύση

Ο «ύπουλος» καρκίνος του προστάτη μπορεί να νικηθεί πλήρως – Η πρόληψη είναι η λύση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καρκίνος,

Ο κακρίνος του προστάτη είναι μια νόσος που θεραπεύεται η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να ανεβάσει την 5ετη επιβίωση έως και 100%.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας ο οποίος αποστραγγίζει και αλκαλοποιεί το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί το σπέρμα από τις σπερματοδόχους κύστες μέχρι την έξοδο του από τον οργανισμό. Είναι το όργανο στην πύελο του άνδρα με το οποίο γίνεται (χρονικός) διαχωρισμός του σπέρματος και των ουρών.

Το μέγεθος του προστάτη εξαρτάται από την ηλικία. Σε έναν άνδρα 40 ετών είναι περίπου 40 γραμμάρια. Από την ηλικία των 60 ετών, περίπου, ο αδένας αυτός διογκώνεται λόγω καλοήθους υπερπλασίας και λόγω στενώσεως του αύλου της ουρήθρας.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά συχνότητας καρκίνο που προσβάλλει του ανδρικό πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Μεγάλη ηλικία

Οικογενειακό Ιστορικό

Διατροφή πλούσια σε λιπαρά παχυσαρκία

Υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Επαγγελματική έκθεση στο κάδμιο, εργασία σε βιομηχανία ελαστικών και η ιονίζουσα ακτινοβολία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Σε αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη δεν συνοδεύεται από συμπτώματα. Για αυτό το λόγο πολλές περιπτώσεις καρκίνου προστάτη παραμένουν αδιάγνωστες μέχρι την εξάπλωση της νόσου.

Όταν παρουσιάζονται συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι

Διαταραχές στην ούρηση (νυχτερινή συχνοουρία, δυσουρία, αιματουρία, ασθενής ροή ούρων κ.α.)

Επώδυνη εκσπερμάτωση

Δυσκολία στύσης

Ασαφής πόνος στα ισχία ή το πάνω μέρος των μηρών.

Απώλεια όρεξης και βάρους

Επίμονος πόνος στα οστά

ΠΡΟΛΗΨΗ

Αν και ο καρκίνος του προστάτη δεν μπορεί να προληφθεί είναι εύκολο να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος που διατρέχει ένας άνδρας ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να γίνουν για την διατήρηση ενός υγιή προστάτη είναι σωστή διατροφή. Σωματική δραστηριότητα, τακτική επίσκεψη στον ουρολόγο ιδιαίτερα όταν παρατηρηθούν δυσκολίες στην ούρηση.

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μείωση της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε λυκοπένη, μια αντιοξειδωτική ουσία, όπως ωμές ή μαγειρεμένες ντομάτες, προϊόντα ντομάτας, γκρέιπφρουτ και καρπούζι, σκόρδο, λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι έχουν αντικαρκινική δράση.

Μελέτες έδειξαν ότι και προϊόντα σόγιας που περιέχουν ισοφλαβονοειδή και η βιταμίνη Ε πιθανόν να παρέχουν προστασία.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Η άσκηση δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την κυκλοφορία και επιταχύνει λειτουργίες που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Επιπλέον, η άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τέλος, η τακτική άσκηση ενδέχεται να ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα και να μειώνει την πιθανότητα διόγκωσης του προστατικού αδένα ή της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΛΕΓΧΟΣ

Ουρολογική εξέταση και προσδιορισμός του προστατικού αντιγόνου (Prostate Specific Antigen) στο αίμα. Άνδρας άνω των 50 ετών να γίνεται έλεγχος PSA ανά έτος.

Δακτυλική εξέταση.

Διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη.

Υψηλές τιμές PSA είναι ενδεικτικές και όχι αποδεικτικές της νόσου. Συχνά αυξημένες τιμές υποδηλώνουν υποκλινική μορφή της νόσου, η οποία μπορεί να παραμείνει στην ακίνδυνη αυτή μορφή για όλη την υπόλοιπη ζωή.

Η επιβεβαίωση θα γίνει με την βιοψία του προστάτη η οποία γίνεται με ειδική βελόνα κατά την διάρκεια διορθικού υπερηχογραφήματος.

Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπευτική αγωγή του καρκίνου του προστάτη, αυξάνει τα ποσοστά ίασης.

Σχετικά άρθρα