Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Έβελιν Μπέτση
Πλαστικός Χειρουργός

To λίπος και η χρησιμότητα του στην πλαστική χειρουργική

To λίπος και η χρησιμότητα του στην πλαστική χειρουργική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έβελιν Μπέτση, Πλαστική Χειρουργική,

Το λίπος είναι ένα από τα βασικά συστατικά του σώματος μας και συμβάλει σημαντικά στη δομή του κορμιού μας αλλά και στο μεταβολισμό μας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι στο λίπος μας εμπεριέχεται μεγάλος αριθμός βλαστοκυττάρων, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπλαση και την αγγειογένεση των ιστών.

Η επονομαζόμενη ως «λιπογλυπτική» αποτελεί μια αξιόπιστη μέθοδος και εφαρμόζεται ευρύτατα από το 1995. Η αρχή της τεχνικής αυτής έγκειται στο ότι συλλέγουμε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ποσότητα λίπους, την οποία μέσω εγχύσεων με μικρές σύριγγες την εγχύουμε σε ένα άλλο σημείο του σώματος. Δηλαδή επαναχρησιμοποιήσουμε το λίπος μετά από μια λιποαναρρόφηση.

Η πληροφορία αυτή μας έχει ωθήσει στο να χρησιμοποιήσουμε το λίπος μας όχι μόνο για αισθητικούς αλλά και για επανορθωτικούς σκοπούς,στοχεύοντας να βελτιώσουμε την ποιότητα του δέρματος όπου κριθεί αναγκαίο όπως π.χ. συμβαίνει σε έναν ακτινοβολημένο ή ουλώδη ιστό. Οι πιο συχνές ενδείξεις είναι οι ακόλουθες:

Στο πρόσωπο

Τα πρώτα σημεία της γήρανσης είναι το «άδειασμα» της περιοχής κάτω από τα μάτια, οι ρυτίδες του μετώπου και οι δυο αύλακες στα πλάγια της μύτης, αποτέλεσμα της πτώσης του προσώπου προς τα κάτω . Με τη βοήθεια του λίπους, αποκρύπτουμε αυτή την πτώση και καθυστερούμε κατά πολύ την προσφυγή σε πιο επεμβατικές τεχνικές, όπως το face lift και η κάτω βλεφαροπλαστική. Με άλλα λόγια γεμίζουμε την προσβεβλημένη περιοχή, με αποτέλεσμα να επαναφέρουμε στο πρόσωπό μας τον χαμένο όγκο αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα του δέρματος.

Στους γλουτούς

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που βλέπουν στο προφίλ τους γλουτούς τους επίπεδους. Στις περιπτώσεις αυτές, το λίπος μπορεί να προσδώσει όγκο στους γλουτούς και να καλοσχηματίσει τις καμπύλες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γυναίκα να έχει αρκετό λίπος σε άλλα σημεία του σώματος της όπως η κοιλιά, οι γλουτοί και τα γόνατα . Σκοπός είναι να χρησιμοποιηθεί το λίπος που αφαιρέθηκε κατά τη λιποαναρρόφηση και να επανατοποθετεί στους γλουτούς προκειμένου αυτοί να εμφανίζονται πιο ανυψωμένοι και πιο σφριγηλοί. Είναι ιδανική μέθοδος για γυναίκες με χαμηλούς και χαλαρούς γλουτούς αλλά και για γυναίκες με τετράγωνο αντί για καμπύλο σχήμα.

Στο στήθος

Η λιπογλυπτική χρησιμοποιείται ευρέως στην περιοχή αυτή τα τελευταία χρόνια για αισθητικούς και επανορθωτικούς σκοπούς. Κλασσικές ενδείξεις αποτελούν για παράδειγμα μια νεαρή κοπέλα που χρειάζεται μια μικρή αύξηση του στήθους κατά ένα νούμερο καθώς και γυναίκες στα αρχικά στάδια της πτώσης του μαστού ,όπου και μπορούμε να γεμίσουμε τον άνω πόλο του μαστού με λίπος προκειμένου να βελτιώσουμε την εμφάνιση στο ντεκολτέ , να αποκρύψουμε την πτώση αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα του δέρματος. Με άλλα λόγια γίνεται μια αύξηση μαστών χωρίς τομές. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι απαιτείται μια εκτενή συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνική για την/τον ενδιαφερόμενο.

Στο χειρουργημένο μαστό μετά από μαστεκτομή και ακτινοβολία η λιπογλυπτική έχει κυρίαρχη θέση,αφού βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα του δέρματος και αναιρεί κατά κάποιον τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες της ακτινοβολίας.

Σε ουλές και τραύματα

Οι ουλές είναι ένας αδύνατος ιστός, ο οποίος σε μερικά σημεία μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά έντονους πόνους αλλά και αισθητικά προβλήματα. Η έγχυση λίπους κάτω από ουλές βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος και μας απαλλάσει από τα παραπάνω συμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει κατά πολύ το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η τεχνική

Ο Πλαστικός χειρουργός σημειώνει τις περιοχές στο σώμα όπου θα γίνει η λιποαναρρόφηση σε όρθια θέση. Σε αυτό το σημείο η ασθενής μπορεί να υποδείξει περιοχές που θα ήθελε να διορθώσει με την αφαίρεση τοπικού λίπους. Ο χειρουργός σημειώνει στον ίδιο χρόνο και τις περιοχές έγχυσης του λίπους.

Η συλλογή του λίπους θα πρέπει να γίνει με τρόπο ατραυματικό με ειδικές μικρές κάνουλες, μέσα από μικρές τομές των 2 χιλιοστών οι οποίες δεν είναι εμφανείς μετεγχειρητικά στο σώμα, όπως μέσα στον ομφαλό, σε φυσικές πτυχές όπως οι μηρογεννητικές περιοχές αλλά και σε προϋπάρχουσες τομές. Στης συνέχεια αυτό το λίπος τοποθετείται σε ειδικές σύριγγες και μπορεί να φυγοκεντρηθεί ή όχι , μια διαδικασία δηλαδή από την οποία μπορούμε να πάρουμε το λίπος σε καθαρή μορφή χωρίς προσμίξεις με στοιχεία του αίματος.

Η έγχυση του λίπους γίνεται χρησιμοποιώντας μικρές κάνουλες που εισάγονται από πολύ μικρές τομές περίπου ενός χιλιοστού . Το λίπος πρέπει να διανεμηθεί ομοιόμορφα στους ιστούς έτσι ώστε τελικά κάθε μικρό λιποκύτταρο να έρχεται σε επαφή με τούς αιματούμενους γύρω ιστούς για να μπορέσει να ζήσει και να μην απορροφηθεί. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα του λίπους που θα παραμείνει στον οργανισμό. Με αυτή την προϋπόθεση όσα από αυτά τα κύτταρα που προσθέτουμε επιζήσουν , θα παραμείνουν ενεργά για όσο καιρό τα γειτονικά τους κύτταρα είναι ακόμα ζωντανά.

Με αυτόν τον τρόπο η τεχνική της λιπογλυπτικής έχει μόνιμα αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι μόνο το 60 – 75% του λίπους που λαμβάνουμε με λιποαναρρόφηση μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στον οργανισμό μας και περίπου ένα 20-30% απορροφάται μετά την τοποθέτησή του. Η απορρόφηση αυτή εξαρτάται από πολλους παράγοντες όπως η διατροφή, το κάπνισμα, τα σημεία λήψης και τοποθέτησης. Η ποσότητα λίπους που θα παραμείνει στους 6 μήνες μετά το χειρουργείο,θα παραμείνει εκεί για πάντα.

Ο χρόνος διάρκειας του χειρουργείου ποικίλλει από 20 λεπτά για πολύ μικρές διορθώσεις μέχρι και 2 ώρες για τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Η λιπομεταφορά είναι σε γενικές γραμμές μια ασφαλής μέθοδος. Ενδεχομένως μπορεί να παρατηρηθούν μικρές μελανιές στα σημεία λήψης αλλά και έγχυσης, οι οποίες και υποχωρούν μετά από 5-7 ημέρες.

Υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτή την επέμβαση;

Εξαρτάται κυρίως από το είδος της λιπομεταφοράς που χρειάζεται ο/η ενδιαφερόμενη.

Τι περιμένει κανείς μετά από μια λιπομεταφορά;

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πραγματικά ελάχιστος αφού ούτε η λιποαναρρόφηση είναι εκτεταμένη αλλά και το πλάνο της δουλειάς του πλαστικού χειρουργού είναι κάτω από το δέρμα χωρίς ιδιαίτερες τομές.

Κάποιας μορφής οίδημα στην περιοχή της έγχυσης του λίπους είναι αναπόφευκτο και συνήθως υποχωρεί μέσα σε 5-10 ημέρες.

Μελανιές μπορεί να εμφανιστούν και στην περιοχή της έγχυσης του λίπους αλλά και στην περιοχή της συλλογής αυτού και απορροφούνται μέσα σε 5-7 ημέρες.

Η επαναφορά της ενδιαφερόμενης/νου στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερως σύντομη.

Θα πρέπει να αποφευχθεί η έκθεση στον ήλιο για όσο καιρό παρουσιάζονται μελανιές ενώ το τελικό αποτέλεσμα του χειρουργείο γίνεται ορατό στους 6 μήνες μετεγχειρητικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί και μια δεύτερη έγχυση λίπους σε περιπτώσεις που ο επιθυμητός όγκος δεν είναι ικανοποιητικός ιδιαίτερα στην περιοχή του μαστού και των γλουτών.

Ο χειρουργός δεν μπορεί να εγχύσει μεγάλη ποσότητα λίπους στον ασθενή για τον λόγο ότι κάθε λιποκύτταρο ουσιαστικά θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με αιματούμενους ιστούς. Σε έγχυση μεγάλης ποσότητας λίπους αυξάνεται και η πιθανότητα μεγαλύτερης απορρόφησης αυτού.

Σε μερικές περιπτώσεις δηλαδή είναι επιθυμητό να γίνει η έγχυση σε δύο χρόνους προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος που μένει στους ιστούς.

Γενικά θα λέγαμε ότι η λιπομεταφορά είναι μια ασφαλής διαδικασία χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές, με μόνιμα και φυσικά αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα