Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κώστας Ψαρογιώργος
P.T., Int. Fellow., Dipl. Chiropractor

Αν “πατάμε γερά” είμαστε και υγιείς – Πώς θα το μάθουμε

Αν “πατάμε γερά” είμαστε και υγιείς – Πώς θα το μάθουμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πέλμα, Πελματογράφημα,

Το σώμα μας χαρακτηρίζεται από μία αρμονία κινήσεων. Η μεγαλύτερη πρόκληση που είναι η υγεία, επιτυγχάνεται όταν όλα τα τμήματα του σώματος είναι ελεύθερα να κινούνται σε αρμονική σχέση το ένα με το άλλο.

Οι αλλαγές στη διάταξη του σκελετού προκαλούν περιορισμό της λειτουργικότητας του σώματος με αποτέλεσμα τον πόνο και την επιπλέον επιβάρυνση των αρθρώσεων αλλά και των κατασκευών που τις στηρίζουν. Μέσω αυτού του μηχανισμού δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που σε τελική ανάλυση επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενή, επιβαρύνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Το να «πατάμε γερά» και να στηριζόμαστε σωστά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των όσων αναφέρθησαν παραπάνω. Επιπρόσθετα οι λειτουργικές αλλαγές που μπορεί να δημιουργηθούν από την λανθασμένη κατανομή των φορτίων κατά την βάδιση ή την στάση, δημιουργούν τέτοιες αλλαγές στον σκελετό μας (π.χ. γόνατο-λεκάνη-μέση) που τελικά επηρεάζουν άμεσα και δραματικά όλους μας ,είτε γυμναζόμαστε , είτε όχι.

Πώς όμως μπορούμε να διαγνώσουμε, να προλάβουμε και να βελτιώσουμε τέτοιες ανισορροπίες;

Η διαδικασία ανάλυσης τυχόν ασυμμετριών είναι το γνωστό σε πολλούς πελματογράφημα, μέσω του οποίου συλλέγουμε πληροφορίες για την ανατομική μορφολογία του πέλματος (πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, βλαισσογωνία) καθώς και τις δυνάμεις που ασκούνται στα πέλματα κατά τη διάρκεια της βάδισης ή της στήριξης. Τα στοιχεία από τις μετρήσεις αναλύονται από ειδικό λογισμικό και συγκρίνονται με βάση τις φυσιολογικές τιμές από τη διεθνή βιβλιογραφία.

Η λύση στις περιπτώσεις ανισορροπιών μπορεί να είναι

α) ειδικά προγράμματα ασκήσεων (είτε ελαστικοποίησης, είτε ενδυνάμωσης),

β) επιλογή του κατάλληλου(αθλητικού κυρίως) παπουτσιού,

γ) κατασκευή ειδικών ορθοτικών πάτων που κατασκευάζονται από μηδενική βάση, και με γνώμονα τα στοιχεία που μας δίνει το πελματογράφημα.

Ποιοί είναι οι πιο γνωστοί παράγοντες που προκαλούν παρεκκλίσεις από τον φυσιολογικό τύπο βαδίσματος;

Οι πιο γνωστοί από τους λόγους που μας κάνουν να μην «πατάμε γερά» είναι οι ακόλουθοι:

Αρθίτιδες, Διαβητικό πόδι, Ανταγωνιστικός αθλητισμός και συστηματική άθληση, Επαγγελματίες υποχρεομένοι σε παρατεταμένη ορθοστάτηση, Τενοντίτιδα αχιλλείου, Διάστρεμμα, Χρόνια αστάθεια ποδοκνημικής, Κάλοι, Νευρίνωμα Morton, Άκανθα πτέρνας, Πτώση ματαταρσίων, Εγκυμοσύνη, Πλατυποδία, Κοιλοποδία, Βλαισός μεγάλος δάκτυλος, Ραιβοποδία, Βλαισοποδία, Οσφυαλγίες, Ισχιαλγίες, Ραχιαλγίες, Μετεγχειρητικές και μετατραυματικές φλεγμονές, Πελματιαία απονευρωσίτιδα, Ανισοσκελία, Μυική αδυναμία, Σκολίωση, Ολικη αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, Παρατεταμένη ακινησία(λόγω τραυματισμού).

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να έχουμε κάποιο μικρότερο, ή σοβαρότερο λόγω για να μην «πατάμε γερά».Η κατάσταση αυτή δημιουργεί από κούραση και δυσφορία , μέχρι πολύ σοβαρή ενόχληση-πόνο και δυσκολία στο να φέρουμε εις πέρας καθημερινές ή αθλητικές δραστηριότητες.

2

Ευτυχώς όμως η επιστήμη και η συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας με τον ηλεκτρονικό πελματογράφο και τα εξειδικευμένα μηχανήματα κατασκευής ορθοτικών πάτων, δίνουν την δυνατότητα σε όλους μας και με πολύ προσιτό κόστος, να διορθώνουμε καταστάσεις, να βελτιώνουμε προβλήματα και να μπορούμε να απολαμβάνουμε το αγαθό που λέγεται «πάτα γερά», «πάτα χωρίς πόνο», «πάτα ξεκούραστα».

Πρόσφατα άρθρα