Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης
Αγγειοχειρουργός

Πώς θα καταπολεμήσετε τους κιρσούς

Πώς θα καταπολεμήσετε τους κιρσούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κιρσοί, Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης, Φλεβική Ανεπάρκεια,

Απαντήσεις για όλους τους τρόπους αντιμετώπισης των ενοχλητικών κιρσών.

• Τι εννοούμε με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια; Tι ακριβώς είναι οι κιρσοί;

Με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια εννοούμε τη μη σωστή σύγκειση κάποιων από τις βαλβίδες της μεγαλύτερης κυρίως σε μήκος φλέβας του επιπολής φλεβικού δικτύου των ποδιών (μείζων σαφηνής) που ως αποτέλεσμα έχει την παλινδρόμηση του αίματος, συνέπεια της οποίας είναι η δημιουργία κιρσών (παθολογικά διατεταμμένες φλέβες με οφιοειδή συνήθως πορεία).

• Ποια η συχνότητα της πάθησης; (επιδημιολογικά στοιχεία)

Υπολογίζεται ότι το 70% των γυναικών και το 45% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν ή θα αναπτύξουν κιρσούς κάτω άκρων.

• Αν υπάρχουν, ποιοι οι προδιαθεσικοί παράγοντες;

H κληρονομικότητα, η ηλικία του ασθενούς, το φύλο, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και η μειωμένη δραστηριότητα του ατόμου.

• Ποια είναι ακριβώς η κλινική εικόνα; Για ποιες ενοχλήσεις παραπονείται ο ασθενής;

Η σταδιακά αυξανόμενη με την εξέλιξη της πάθησης παλινδρόμηση του αίματος οδηγεί σε μία αύξηση της εσωτερικής φλεβικής πίεσης και σε χρόνια φλεβική συμφόρηση. Πέρα επομένως από την ύπαρξη κιρσών και πιθανού οιδήματος, ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από πόνους, να παραπονείται για αίσθημα τάσης και καύσο, σε προχωρημένα στάδια να φέρει αλλοιώσεις του δέρματος καθώς και να ταλαιπωρείται από επαναλαμβανόμενες (επιπολής) θρομβοφλεβίτιδες.

• Πώς τίθεται η ακριβής διάγνωση της πάθησης;

Mε τη λεπτομερή λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και τη διενέργεια triplex φλεβών κάτω άκρων.

• Ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι θεραπείας/αντιμετώπισης;

Οι στόχοι της οποιασδήποτε θεραπευτικής αντιμετώπισης επιλεγεί πρέπει να είναι οι ακόλουθοι :

1. άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

2. έλεγχος των δυσάρεστων ενοχλημάτων

3. αποφυγή της επιδείνωσης δερματικών τροφικών αλλοιώσεων

4. επούλωση των ελκών αν υφίστανται

Η συμβατική κλασική χειρουργική των κιρσών των κάτω άκρων (σαφηνεκτομή-stripping) που, ως τεχνική, μονοπωλούσε για χρόνια την παρεμβατική αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας, πρόσφατα απειλείται από την επιτυχή εισαγωγή νέων τεχνικών (νεότερες ενδοαυλικές μέθοδοι) που ανήκουν στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών όπως ο ενδοαυλικός αποκλεισμός της ανεπαρκούσας μείζονος σαφηνούς φλέβας με τη χρήση θερμικής ακτινοβολίας Laser.

• Ποια είναι η διαδικασία της θεραπείας με laser;

Γίνεται διαδερμική φλεβοκέντηση της μείζονος σαφηνούς φλέβας υπό υπερηχογραφικό έλεγχο. Ακολούθως προωθείται οδηγό σύρμα, θηκάρι και τελικά καθετήρας κατά μήκος της ανεπαρκούσας φλέβας. Ακολουθεί εφαρμογή διογκωτικής τοπικής αναισθησίας πέριξ της σαφηνούς φλέβας, καθ’ όλο το μήκος της,. Ο καθετήρας Laser αποσύρεται κατά περίπου 2mm μετά από κάθε χορήγηση του ενεργειακού κύματος. Η δέσμη φωτός Laser στην κορυφή του καθετήρα οδηγεί στη σύμπτυξη και συρρίκνωση του φλεβικού τοιχώματος με τελικό αποτέλεσμα το σφράγισμα του αυλού του πάσχοντος φλεβικού στελέχους.

• Ποια είναι, αν υπάρχουν, τα σημαντικά πλεονεκτήματα του ενδοαυλικού αποκλεισμού με laser;

Διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και χωρίς τη δημιουργία δερματικών τομών. Η διάρκεια κυμαίνεται γύρω στα 45 min και έχει αποδειχθεί η πλέον εύχρηστη, ασφαλής, ταχεία και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Πρόσφατα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μεγάλης Βρεταννίας (NICE) στις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των κιρσών αναφέρει ότι η κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση (σαφηνεκτομή) προσφέρεται μόνο στην περίπτωση που οι νεότερες ελάχιστα επεμβατικές ενδοαυλικές μέθοδοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Ο ενδοαυλικός αποκλεισμός με Laser επομένως προσφέρει εκτός από βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα και μειωμένη ταλαιπωρία των ασθενών. Εξασφαλίζει επίσης γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, παράμετρος που μειώνει και το πραγματικό κόστος της μεθόδου.

Πρόσφατα άρθρα