Σοβαρές διαστάσεις, παίρνει το κίνημα ενάντια στα εμβόλια.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”, πολλοί γονείς, παρασυρμένοι από έρευνες και ειδήσεις που διαβάζουν στο internet, αποφεύγουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, επειδή φοβούνται ότι τα ίδια τα εμβόλια θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους.
Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στον τομέα του Παιδιού, Τάκης Παναγιωτόπουλος, σημειώνει σχετικά: «Συμμερίζομαι ότι υπάρχει ανάπτυξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος, τόσο από προσωπική αίσθηση, όσο και από ερευνητικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν την αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που έχουν αμφιβολίες για τους εμβολιασμούς».
Τα δεδομένα αυτά εντοπίζονται στην έρευνα του 2012 με τίτλο «Εθνική Μελέτη Κατάστασης Εμβολιασμού των Παιδιών», που εκπονήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Το πρώτο δεδομένο είναι η καταγεγραμμένη αύξηση των γονιών που αμφισβητούν τη χρησιμότητα αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων.
«Από την έρευνα προέκυψε ότι το ένα τρίτο των γονιών τηρούσαν επιφυλακτική στάση. Αυτό ήταν συνέπεια της μεγάλης συζήτησης για το εμβόλιο της πανδημικής γρίπης του 2009. Το αντίστοιχο ποσοστό που είχαμε καταγράψει στην αντίστοιχη έρευνα του 2006 δεν ξεπερνούσε το 20%. Επιπλέον, οι μισοί από τους γονείς που ερωτήθηκαν είπαν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση για τα εμβόλια», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Το άλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των παιδιών που έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου MMR για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα. Μόνο το 83% εμβολιάστηκε, την ώρα που το επιθυμητό ποσοστό κάλυψης φτάνει το 95%.
«Η ανεπαρκής κάλυψη με δύο δόσεις εμβολίου MMR είναι σοβαρό ζήτημα», αναφέρεται στην έκθεση. Το MMR δέχεται εδώ και χρόνια τα πυρά του «αντιεμβολιαστικού κινήματος», λόγω χαλκευμένων, όπως αποδείχτηκε -σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας- ερευνών που το συνέδεσαν με την εμφάνιση αυτισμού
Το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, στην οποία αναζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα πειστεί η κοινή γνώμη ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.