Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στις Κυκλάδες αισθητός στην Αθήνα

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στις Κυκλάδες αισθητός στην Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Αμοργός, Βασίλης Παπαζάχος, Ελληνικά Νησιά, Κυκλάδες, Νησιά Αιγαίου, Σαντορίνη, Σεισμολογία, Σεισμός,

Συνεχίζονται και την Κυριακή 9/2 οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες, αν και με μειωμένη ένταση σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Στις 21.05 καταγράφηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 41 χιλιόμετρα και επίκεντρο 15 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αμοργού.

Νωρίτερα, στις 20.53, σημειώθηκε σεισμός 4,5 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 21 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση στη Σαντορίνη παρέμεινε ήρεμη, ωστόσο το μεσημέρι σημειώθηκαν δύο ισχυροί σεισμοί, προκαλώντας αναστάτωση στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, στις 13.54 καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα και επίκεντρο 19 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 13.59, ακολούθησε νέος, ισχυρότερος σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 15,4 χιλιόμετρα στο ίδιο σημείο.

Νέοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι στην Καλντέρα

Η συλλογή δεδομένων από τους ήδη τοποθετημένους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, καθώς και η εγκατάσταση νέων, αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου.

«Θα ανασύρουμε τους σεισμογράφους από τον βυθό για την ανάλυση των δεδομένων μικροσεισμικότητας.

»Παράλληλα, ομάδες πραγματοποιούν γεωδαιτικές μετρήσεις όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και σε άλλα νησιά, προκειμένου να κατανοήσουμε την παραμόρφωση του ευρύτερου χώρου», ανέφερε καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.

Εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, αύριο η επιστημονική ομάδα αναμένεται να προχωρήσει στην ανέλκυση δύο υποθαλάσσιων σεισμογράφων στην περιοχή της Καλντέρας, οι οποίοι ενδέχεται να προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, σχολίασε σχετικά:

«Η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού έχει μειωθεί, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως.

»Ακόμη και αν υπάρχει 80% πιθανότητα να μην συμβεί κάτι μεγαλύτερο, το υπόλοιπο 20% είναι αρκετά σημαντικό για να αγνοηθεί».

Καταγραφή και εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ κατέγραψε πάνω από 11.700 σεισμούς στην περιοχή μεταξύ 26 Ιανουαρίου και 7 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη, τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται μείωση του ρυθμού των σεισμών, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και δεν αποκλείεται η πιθανότητα νέου ισχυρού σεισμού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του, τόνισε:

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη βεβαιότητα την εξέλιξη του φαινομένου.

»Ωστόσο, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο χειρότερο σενάριο.

»Η κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα και συντεταγμένα όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ώστε να διασφαλίσει την προστασία των κατοίκων των νησιών μας».

Σχετικά άρθρα