Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαντορίνη: Ο Δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σαντορίνη: Ο Δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Ελληνικά Νησιά, Κυκλάδες, Νησιά Αιγαίου, Σαντορίνη, Σεισμός, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας,

Ο Δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Η απόφαση ελήφθη για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στη Σαντορίνη το τελευταίο διάστημα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2025 έως τις 3 Μαρτίου 2025.

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της απόφασης:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη του Δήμου Θήρας, Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.

»Η κήρυξη αυτή θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2025 έως και τις 3 Μαρτίου 2025.

»Με τη λήξη της προθεσμίας, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί αυτομάτως, χωρίς την ανάγκη νέας απόφασης».

Μαζική έξοδος από τη Σαντορίνη – Κλειστά σχολεία

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει κύμα φυγής, με περισσότερους από 12.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν το νησί.

Η κίνηση στους δρόμους έχει μειωθεί δραματικά, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Οι κάτοικοι ανησυχούν για πιθανές διαρρήξεις στα εγκαταλελειμμένα σπίτια, με αποτέλεσμα να οργανώνουν περιπολίες κατά τη διάρκεια της νύχτας για την προστασία της περιουσίας τους.

Στα σοκάκια της Σαντορίνης έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές σημάνσεις για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ωστόσο, ορισμένοι τουρίστες αψηφούν τις προειδοποιήσεις και επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για φωτογραφίες.

Πέρα από τη Σαντορίνη, τα σχολεία σε Ανάφη, Ίο και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, ενώ αντίστοιχα μέτρα λαμβάνουν και άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Τοποθέτηση νέου σεισμογράφου

Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος τοποθέτησε έναν νέο σεισμογράφο στη Σαντορίνη, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται η εγκατάσταση ακόμη δύο.

Ο νέος σεισμογράφος λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, ενισχύοντας την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

Εξελίξεις στις μετακινήσεις

Την Τετάρτη 5/2, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, επιβλήθηκε απαγορευτικό απόπλου, ενώ την Πέμπτη 6/2 ένα πλοίο θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη, μεταφέροντας κατοίκους που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν προσωρινά το νησί.

Εκτιμήσεις ειδικών

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του MEGA στις 6 Φεβρουαρίου, δήλωσε:

«Υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγάλου σεισμού, ωστόσο οι πιθανότητες παραμένουν μικρές.

»Εάν η σεισμική δραστηριότητα συνεχιστεί με την ίδια ένταση, ενδέχεται να πρόκειται για μια ακολουθία σεισμών χωρίς κύριο γεγονός».

Σχετικά άρθρα