Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμφίπολη: Τα πέντε μυστήρια του νεκρού

Αμφίπολη: Τα πέντε μυστήρια του νεκρού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Μακεδονία, Μακεδονικός Τάφος, Σέρρες, Σκελετός, Τύμβος Καστά,

Καίρια ερωτήματα – μυστήρια αναζητούν απαντήσεις μετά και την ανακάλυψη του νεκρού στην Αμφίπολη.

Τις απαντήσεις τώρα ωστόσο δεν αναμένεται να δώσουν τόσο οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το έργο τους – τουλάχιστον για τον επίμαχο τάφο στην Αμφίπολη αφού εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλοι στον τύμβο Καστά – όσοι οι ανθρωπολόγοι.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ τους τα Νέα, πέντε είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο και τους αρχαιολόγους.

Το φύλο του νεκρού

Κανένας δεν μπορεί να δώσει απάντηση ακόμα με ασφάλεια για το κατά πόσο ο σκελετός στην Αμφίπολη ανήκει σε άνδρα ή σε γυναίκα. Ωστόσο, λόγω του μεγέθους του σκελετού, ο οποίος βρέθηκε σχεδόν ακέραιος, οι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνονται στο πρώτο σενάριο.

Ανήκει ο σκελετός στο νεκρό του τάφου;

Σε άλλες περιπτώσεις μακεδονικών τάφων, έχει γίνει νεότερη ταφή μέσα στα μπάζα, στην επίχωση που δημιουργήθηκε μετά τη σύληση του τάφου. Στην περίπτωση του ταφικού μνημείου στον τύμβο Καστά, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς το αμμώδες υλικό με το οποίο είναι γεμάτος ο τάφος είτε μπήκε από πλημμύρα, είτε προστέθηκε επί τούτου για σφράγιση του μνημείου.

Για ποιο λόγο εκτιμάται ότι ο νεκρός ήταν αφηρωισμένος;

«Όλοι οι σημαντικοί νεκροί θεωρούνται αφηρωισμένοι», μας λέει ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας, που φαίνεται όμως διστακτικός απέναντι στον χαρακτηρισμό. «Οι βασιλείς όσο ζούσαν θεοποιούνταν εν ζωή. Οι αξιωματούχοι και οι ελίτ της κάθε κοινωνίας αφηρωίζονταν μετά θάνατον». Πάντως, το μνημείο, σύμφωνα με την ανασκαφική ομάδα, φέρεται να ήταν επισκέψιμο, κατά την εκδοχή του αφηρωισμένου νεκρού.

Γιατί ο συγκεκριμένος νεκρός δεν αποτεφρώθηκε αλλά ετάφη σε φέρετρο;

Όλοι οι σοροί των Μακεδόνων, με εξαίρεση εκείνον του Αλέξανδρου, κατέληγαν στην πυρά. Είναι πολύ παράξενο ότι ο συγκεκριμένος νεκρός ετάφη και μάλιστα, κάτω από το δάπεδο.

Γιατί δε βρέθηκαν κτερίσματα;

Όλα δείχνουν ότι οι τυμβωρύχοι είχαν «καθαρίσει» τον τάφο στην Αμφίπολη. Ακόμη και στους συλημένους τάφους οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στις γωνίες φύλλα χρυσού, δαχτυλίδια, οστέινες διακοσμήσεις, που είτε ξέφυγαν από την προσοχή των αρχαιοκάπηλων είτε τους έπεσαν από τα χέρια.

Σχετικά άρθρα