Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμφίπολη: Θα δούμε το πρόσωπο του νεκρού

Αμφίπολη: Θα δούμε το πρόσωπο του νεκρού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Μακεδονία, Μακεδονικός Τάφος, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, Μύρτις, Σέρρες, Σκελετός, Τύμβος Καστά,

Το πρόσωπο του νεκρού στην Αμφίπολη μπορεί να δούμε μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο καθηγητής στην οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικός στο θέμα, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, μπορούμε να αναδομήσουμε το πρόσωπο ακριβώς όπως έγινε με τη Μύρτιδα!

Σημειώνει ότι η επιστήμη μπορεί να απαντήσει στο φύλο του νεκρού, στην ηλικία του και σε σειρά ακόμη ερωτημάτων.

Υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να αγγίξει κανείς με γυμνά χέρια τα οστά γιατί τότε θα υπάρχει πρόβλημα στην ανάλυση DNA, ενώ επισημαίνει πως εάν υπάρχει κρανίο μπορούμε να αναδομήσουμε πρόσωπο και να δώσουμε μορφή όπως ακριβώς έγινε με τη Μύρτιδα.

Ποια ήταν η Μύρτις

Η Μύρτις ήταν μόλις 11 ετών όταν πέθανε, πριν από 2.500 χρόνια στην Αθήνα, την εποχή του Περικλή, από τυφοειδή πυρετό, όπως εκατοντάδες άλλοι Αθηναίοι, θύματα του Λοιμού των Αθηνών, μιας φοβερής επιδημίας που αποδεκάτισε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.

Το κρανίο της μικρής βρέθηκε το 1994-95 μαζί με τα οστά άλλων 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, στον λεγόμενο τάφο του Λοιμού κατά τις ανασκαφές για τις εργασίες του Μετρό στον Κεραμεικό.

Η καλή κατάσταση διατήρησης του κρανίου ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο μπήκε στο μικροσκόπιο της έρευνας του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο οποίος σε συνεργασία και με άλλους επιστήμονες ανέπλασε το πρόσωπό της και το παρουσίασε τον Απρίλιο του 2010 στο κοινό σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

myrtis-2

Ήταν ένα κοριτσάκι με μεγάλο μέτωπο και πιθανόν καστανά μάτια και μαλλιά. Στην ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος έπαιξε βασικό ρόλο ότι διατηρούνται η άνω και κάτω γνάθος και όλα τα δόντια του παιδιού, τα μόνιμα και μερικά από τα νεογιλά, κάτι σπάνιο, σύμφωνα με τον κ. Παπαγρηγοράκη, που ασχολείται 30 χρόνια με την έρευνα αρχαίων κρανίων.

Οι πληροφορίες που τους πρόσφερε ως ανασκαφικό εύρημα η Μύρτις, όπως την βάφτισαν οι αρχαιολόγοι, «προέρχονται από την οδοντοστοιχία της, η οποία κατά τη στιγμή του θανάτου της βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο μικτής οδοντοφυΐας».

Το χρώμα των ματιών και μαλλιών έχει αποδοθεί με βάση την άποψη των αρχαιολόγων, ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής στην πλειονότητά τους ήταν καστανοί.

myrtis-1

Σχετικά άρθρα