Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Η Ολυμπιάδα είναι θαμμένη στην Αμφίπολη”

“Η Ολυμπιάδα είναι θαμμένη στην Αμφίπολη”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Μακεδονία, Τύμβος Καστά,

Πιθανότατα να ετάφη η Ολυμπιάδα στον Tύμβο Καστά στην Αμφίπολη, εκτιμά ισραηλινή αρχαιολόγος. Ποια είναι τα τρία στοιχεία που καταδεικνύουν γυναίκα ως ένοικο του τάφου στην Αμφίπολη.

Στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την «αξονική τομογραφία» του τύμβου Καστά, στρέφεται πια το ενδιαφέρον, μετά τις ενδείξεις που ενδεχομένως οδηγούν σε αδιέξοδο τις ανασκαφικές έρευνες στον τρίτο θάλαμο του τάφου στην Αμφίπολη.

Βεβαίως, το μεγαλύτερο ερωτηματικό που ταλανίζει τους ειδικούς αλλά και την κοινή γνώμη δεν είναι άλλο από την ταυτότητα του «ένοικου» του ταφικού μνημείου.

Μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα, η ισραηλινή αρχαιολόγος δρ. Ορίτ Πελέγκ-Μπαρκάτ εκτίμησε ότι ο επιβλητικός τάφος της Αμφίπολης κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Το πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσε να έχει αφιερωθεί ένα τόσο μεγαλοπρεπές μνημείο είναι πιθανότατα η Ολυμπιάδα. Κατά τη γνώμη μου, το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης παραπέμπει σε γυναικεία ταφή», ανέφερε χαρακτηριστικά η ισραηλινή αρχαιολόγος.

Μέλη της ανασκαφικής ομάδας δεν αποκλείουν αυτό το σενάριο, αφού ενισχύεται και από άλλα στοιχεία, πέρα από το ψηφιδωτό της Περσεφόνης.

Γιατί ναι μεν το εκπληκτικό ψηφιδωτό με την κοκκινομάλλα Περσεφόνη καταδεικνύει γυναικείο τάφο, αλλά στο ίδιο συνηγορούν και οι εκπληκτικές Καρυάτιδες, και φυσικά οι μορφές των Σφιγγών, ανεβάζοντας τον αριθμό των στοιχείων που ενισχύουν το εν λόγω σενάριο, στα τρία.

Την Τετάρτη νέες ανακοινώσεις

Εν τω μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις νέες επίσημες ανακοινώσεις από την Αμφίπολη. Η συνέντευξη Τύπου των αρμοδίων, της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη, της υπεύθυνης επικοινωνίας Αννας Παναγιωταρέα και της γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη το μεσημέρι.

Πέραν των αποτελεσμάτων της συνέχισης των ανασκαφών στον υπόγειο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης, οι τρεις κυρίες αναμένεται να αναφερθούν και σε λεπτομέρειες για το επόμενο βήμα της ανασκαφής που δεν είναι άλλο από τη σάρωση του τύμβου προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάτω από αυτόν τον τεράστιο τεχνητό λόφο βρίσκονται και άλλοι τάφοι, ή αυτός που έχει βρεθεί είναι ο μοναδικός.

Το ενδιαφέρον κορυφώνεται καθώς κατά την αυριανή συνέντευξη τύπου θα τεθούν ερωτήσεις για την εγκυρότητα της άποψης της ισραηλινής γεωλόγου και πιθανόν θα δοθούν κάποιες ενδείξεις για το αν ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα.

Διάψευση για σκαλοπάτια στον τρίτο θάλαμο

Σε ό,τι αφορά το σενάριο που κυκλοφόρησε και ήθελε τους σκαπανείς να έχει βρεθεί μπροστά σε μία ακόμη έκπληξη και συγκεκριμένα να έχει βρει στον τρίτο θάλαμο του τάφου σκαλοπάτια που οδηγούν σε υπόγειο χώρο κάτω από το τεχνητό παραλληλόγραμμο όργυμα του τρίτου θαλάμου, διαψεύδεται κατηγορηματικά από όσους περιστρέφονται γύρω από την πορεία των ερευνών στο ταφικό μνημείο.

Σχετικά άρθρα