Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμφίπολη: Μετά το όρυγμα αποκαλύπτονται και νέα μυστικά του τύμβου

Αμφίπολη: Μετά το όρυγμα αποκαλύπτονται και νέα μυστικά του τύμβου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Κατερίνα Περιστέρη, Κώστας Τασούλας, Μακεδονία, Σέρρες, Τύμβος Καστά, Υπουργείο Πολιτισμού,

Στις νέες ανακοινώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη είναι στραμμένο το βλέμμα όλων στην Αμφίπολη, καθώς η ανασκαφή φτάνει στο τέλος της.

Στο τεχνητό όρυγμα που εντοπίστηκε στον τρίτο θάλαμο στην Αμφίπολη, η αρχαιολογική σκαπάνη της ομάδας με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη έχει προχωρήσει σε βάθος δύο μέτρων, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής τι έχει φέρει στην επιφάνεια.

Στόχος πλέον, πέρα από το όρυγμα, το οποίο υπενθυμίζεται ότι μπορεί να καλύπτει, σύμφωνα με τα όσα σενάρια έχουν διατυπωθεί, έναν υπόγειο νέο θάλαμο, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο στον τύμβο Καστά βρίσκονται κρυμμένα και άλλα «μυστικά», πέραν του ταφικού μνημείου και του νεκροταφείου της Σιδήρου που είχε αποκαλύψει ο Δημήτρης Λαζαρίδης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που στέκονται στα λόγια του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος την Κυριακή σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Αμφίπολη δεν έχει τελειώσει ακόμη. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αφήγημα».

Ο Γρηγόρης Τόσκας, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει την επιστημονική διασκόπηση από το υπουργείο Πολιτισμού, θα συνεχίσει με νέες έρευνες την εβδομάδα που μας έρχεται.

Το υπόγειο οικοδόμημα φέρεται να έχει τη μορφή ενός υπόγειου λαβύρινθου και η αποκρυπτογράφησή του, σε πρώτο στάδιο, μοιάζει να είναι δουλειά των επιστημόνων του Αριστοτελείου, πριν αναλάβουν οι αρχαιολόγοι της διεπιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη.

Στόχος της δευτεροβάθμιας διασκόπησης είναι να προσδιοριστούν τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι τομές για να έρθουν στο φως κι άλλα τυχόν ευρήματα.

Σχετικά άρθρα