Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αθήνα: Καίγονται σπίτια στα βόρεια προάστια – Εκκενώνονται Νέα Πεντέλη, Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων

Αθήνα: Καίγονται σπίτια στα βόρεια προάστια – Εκκενώνονται Νέα Πεντέλη, Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αττική, Βίντεο, Βριλήσσια, Πεντέλη, Πυρκαγιά, Φωτιά, Χαλάνδρι,

Εφιαλτική είναι η κατάσταση με τις φωτιές στην Αττική. Καίγονται σπίτια στα βόρεια προάστια.

Στις 13.10 περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Αυγούστου, οι κάτοικοι στη Νέα Πεντέλη έλαβαν μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν προς το Χαλάνδρι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 05.00 τα ξημερώματα είχε σταλεί μήνυμα με την οδηγία στους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Βριλήσσια.

Σε έκτακτη ενημέρωση νωρίτερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πωςς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη σε δύο μέτωπα: στην Καλλιτεχνούπολη και στο Γραμματικό.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως η εικόνα είναι καλύτερη σε Διόνυσο και Βαρνάβα.

Εικόνες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ έδειχαν τις φλόγες να έχουν φτάσει σε σπίτια στην Νταού Πεντέλης.

Πληροφορίες που μετέδωσε το ίδιο κανάλι ανέφεραν πως σπίτια καίγονταν και στην περιοχή Διώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, τα κυριότερα μέτωπα αυτήν την ώρα είναι τα εξής:

Μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς τις Αφίδνες.

Από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα.

Από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το μέτωπο στη Νέα Μάκρη, ενώ, όπως τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, βελτιωμένη είναι η εικόνα σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πολλά εναέρια μέσα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 685 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, από την Κυριακή το βράδυ έως τη Δευτέρα αστυνομικοί που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής έχουν προχωρήσει σε πάνω από 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις πληγείσες περιοχές της Αττικής.

Ειδικότερα, επιχειρούν 380 αστυνομικοί με 77 οχήματα, 36 δίκυκλα, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

Σημειώνεται πως η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή 11/8 το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα συνεχίζει να μαίνεται και με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 και 8 μποφόρ, που πνέουν συνεχώς από την Κυριακή, έχει δημιουργήσει ένα πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά.

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 05.00 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης.

Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε πολλές απομακρύνσεις ατόμων που κινδύνευαν λόγω των πυρκαγιών, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε ότι υπάρχουν αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Με δεδομένο ότι στα περισσότερα μέτωπα οι φωτιές είναι σε εξέλιξη, ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση όταν και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων του σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να επιθεωρηθεί, να καταγραφεί και να αποκατασταθεί το σύνολο των ζημιών στο Δίκτυο.

Το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εταιρειών «βρίσκονται επί ποδός από την πρώτη στιγμή έναρξης της χθεσινής φωτιάς, ενώ περισσότεροι από 350 τεχνικοί στην ΒΑ Αττική είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες αποκατάστασης για την όσο ταχύτερα δυνατή επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών», ενώ ανάλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ από όλη την Ελλάδα είναι επίσης σε ετοιμότητα για να συνδράμουν εφόσον καταστεί αναγκαίο.

Σχετικά άρθρα