Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καταγγελία κτηνοτρόφων: Γέμισε η ελληνική αγορά με ρουμάνικα αρνιά ενόψει Πάσχα

Καταγγελία κτηνοτρόφων: Γέμισε η ελληνική αγορά με ρουμάνικα αρνιά ενόψει Πάσχα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Θεσσαλία, Κτηνοτρόφοι, Λάρισα, Πάσχα,

Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό με τη διάθεση του πασχαλινού οβελία στην αγορά, αφού αυτή, όπως λένε, έχει κατακλυστεί από ρουμάνικα αρνιά.

Οι έμποροι εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία που βλέπει προαιρετική τη σφραγίδα προέλευσης του ζώου, φέρνουνε αρνιά από τη γειτονική χώρα για σφαγέs στο Νομό Λάρισαs και στn συνέχεια αυτά φεύγουν, κυρίωs στην αγορά της Αθήνας ωs ελληνικά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθερία, η τιμή nώλησης του ρουμάνικου αρνιού κυμαίνεται στα 4,5 ευρώ, καθώs οι Ρουμάνοι λόγω του ήπιου χειμώνα είχαν αρκετά διαθέσιμα αμνοερίφια και μάλιστα στα επιθυμητά -για την ελληνική αγορά- κιλά (8 με 10), με αποτέλεσμα να πιέζεται ο Έλλnναs κτηνοφόφοs στις διαπραγματεύσεις, ο οποίοs θεωρεί ότι το αρνί δεν μπορεί να φύγει από το μαντρί λιγότερο από 8€,για να καλύψει το αυξημένο κόστοs παραγωγήs.

Στη διαμορφωθείσα κατάστασn βασίζεται και n εκτίμηση τns nγεσίαs του Υπουργείου Ανάπτυξns ότι ο καταναλωτήs θα αγοράσει το αρνί στα 10€.

Διότι αν nουλnθούν τα ντόπια αρνιά 8€/κιλό, και προστεθεί ένα ευρώ για τα έξοδα σφαyήs και μετοφοράs, συν 50 λεπτό οι δύο τουλάχιστον μεσάζοντες που χρειάζονται για να μεταφέρουν το αρνί στο κρεοπωλείο και τουλάχιστον 1-1,5€ το κέρδοs του κρεοπώλn, τότε ο λογαριασμόs δεν βγαίνει.

Αντιθέτως το κυβερνητικό σενάριο υλοποιείται με τα δεδομένα τηs Ρουμανίας. Προ ημερών, οι σφαγέs που έγιναν στο νομό βασίζονταν σε συμφωνίες των 7,5 ευρώ.

Οι έμποροι στην παρούσα φάσn δεν βιάζονται να κλείσουν συμφωνίες, ώστε να δοκιμάσουν τιs αντοχές του Έλληνα κτηνοτρόφου, ποντάροντας σε εφικτές συμφωνίες, μπροστά στον κίνδυνο του παραγωγού τα αρνιά του να μείνουν απούλητα.

Σχετικά άρθρα