Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πότε θα κόβεται το ρεύμα στους καταναλωτές που χρωστούν

Πότε θα κόβεται το ρεύμα στους καταναλωτές που χρωστούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηλεκτρικό Ρεύμα,

Μετά από τέσσερις μήνες στο «καταφύγιο» της Καθολικής Υπηρεσίας στους καταναλωτές που δεν εξοφλούν ή διακανονίζουν τις οφειλές τους θα κόβεται η προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό προβλέπεται σε νομοσχέδιο, που δόθηκε για διαβούλευση έως τις 15 Απριλίου, στο οποίο περιλαμβάνονται παράλληλα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου των ρευματοκλοπών όπως η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος σε ηλεκτρολόγους που καταδικάζονται αμετάκλητα για ρευματοκλοπή.

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας στο οποίο καταφεύγουν οι καταναλωτές που λόγω οφειλών δεν εκπροσωπούνται από προμηθευτή, στο άρθρο 116 του νομοσχεδίου για την «Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, διαχείρισης και προστασίας δασών, αστικής ανθεκτικότητας, καταπολέμησης αυθαίρετης δόμησης και ενεργειακής ασφάλειας» προβλέπονται τα εξής:

-Η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας αν ο πελάτης εξοφλεί προσηκόντως τους λογαριασμούς που εκδίδονται. Σε περίπτωση μη προσήκουσας εξόφλησης των λογαριασμών από τον πελάτη το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής στο καθεστώς Κ.Υ. περιορίζεται στους τέσσερις μήνες.

-Έναν μήνα πριν τη συμπλήρωση του μέγιστου χρονικού διαστήματος παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία, ο προμηθευτής ενημερώνει τον πελάτη ότι επίκειται υποβολή Δήλωσης Παύσης Εκπροσώπησης του πελάτη και απενεργοποίησης Μετρητή 120 Φορτίου σε συγκεκριμένη ημερομηνία, λόγω της ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και συνακόλουθης λήξης του μέγιστου χρόνου παραμονής σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας και τον καλεί να εξοφλήσει ή να διακανονίσει την οφειλή του και να προβεί, εφόσον επιθυμεί την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή του, σε σύναψη σύμβασης με προμηθευτή της επιλογής του.

-Μετά την πάροδο της τετράμηνης διάρκειας υποβάλλει στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος εφόσον δεν του έχει υποβληθεί από άλλο προμηθευτή δήλωση εκπροσώπησης ή εφόσον δεν του έχει γνωστοποιηθεί η έκδοση από αρμόδια αρχή ή δικαστήριο προσωρινής διαταγής ή απόφασης αναστολής εκτέλεσης της παύσης εκπροσώπησης απενεργοποίησης του μετρητή, προχωρά σε όλες τις διαδικασίες για τη διακοπή ηλεκτροδότησης.

-Σε κάθε περίπτωση, ο πελάτης δικαιούται οποτεδήποτε να καταρτίσει σύμβαση προμήθειας με προμηθευτή της επιλογής του και ο οποίος οφείλει να κοινοποιήσει στον προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας τη δήλωση εκπροσώπησης μετρητή φορτίου του εν λόγω Πελάτη.

-Από το ανώτατο όριο παραμονής εξαιρούνται οι καταναλωτές που εντάσσονται στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών με τις προθεσμίες να εκκινούν για αυτούς αν διαγραφούν από το Μητρώο.

Ο υπολογισμός του τετράμηνου αρχίζει από την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων και αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα δημιουργηθούν από την έναρξη του ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για τις προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες σύμφωνα με τους προμηθευτές οι απλήρωτοι λογαριασμοί που άφησαν οι κακοπληρωτές το 2023 ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του φαινομένου των ρευματοκλοπών ορίζεται ότι σε περίπτωση αλλαγής χρήστη – καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης, ο νέος χρήστης οφείλει να προσκομίσει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου εάν ύστερα από αμετάκλητη απόφαση, καταδικασθεί για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή. Η εν λόγω ρύθμιση αποσκοπεί αφενός στο να δημιουργήσει έναν πρόσθετο μηχανισμό εντοπισμού ρευματοκλοπών και δη στις παροχές με επαγγελματική χρήση, αφετέρου στο να θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο προκειμένου να αποτραπεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η συμμετοχή καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αδειούχων ηλεκτρολόγων εγκαταστατών στην τέλεση ρευματοκλοπών, διά της πρόβλεψης ακόμη και αφαίρεσης της οικείας επαγγελματικής αδείας.

Πηγή: ienergeia.gr

Σχετικά άρθρα