Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καιρός: Στους 26 βαθμούς το Σάββατο ο υδράργυρος – Έρχεται ακραία θερμή εισβολή

Καιρός: Στους 26 βαθμούς το Σάββατο ο υδράργυρος – Έρχεται ακραία θερμή εισβολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καιρός,

Πρόωρο καλοκαίρι μέσα στην άνοιξη επιφυλάσσει ο Μάρτιος λίγο πριν παραδώσει σκυτάλη στον Απρίλιο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή το επόμενο τετραήμερο.

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος, χαρακτηρίζει τον καιρό «πρωταπριλιάτικο αστείο» καθώς η θερμοκρασία θα είναι έως και 16 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Μάλιστα οι χάρτες που παραθέτει στην ανάρτησή του στο Facebook είναι κόκκινοι, δείχνοντας την πολλή ζέστη που αναμένεται.

«Σαν πρωταπριλιάτικο αστείο… Μετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια Ελλάδα την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28/03, νέα πολύ σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται την Πρωταπριλιά!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτός από την Ελλάδα πολύ υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες σε περιοχές των ΗΠΑ, τον ανατολικό Καναδά και τη Γροιλανδία.

Σε ακραία θερμές για την εποχή αέριες μάζες στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας από την Κυριακή 31 Μαρτίου ως την Τρίτη 2 Απριλίου, αναφέρεται το meteo.gr.

Ενδεικτκά, το απόγευμα της Δευτέρας οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι έως και 15-16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ η αφρικανική σκόνη δεν αναμένεται να υποχωρήσει πριν από την Τρίτη 2 Απριλίου.

Χρησιμοποιώντας την απόκλιση της θερμοκρασίας στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), επίπεδο που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση τον αερίων μαζών, οι αέριες μάζες πάνω από τμήματα της Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να είναι έως και 17-18 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα, όπου εστιάζουμε στην περιοχή μας, παρατήρουμε ότι το απόγευμα της Δευτέρας 01/04 οι αέριες μάζες πάνω από την χώρα μας θα είναι έως και 15-16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Αξίζει να τονίσουμε ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια και το πόσο ψηλά θα φτάσουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η νεφοκάλυψη και ο άνεμος, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα η θερμοκρασία στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να πλησιάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

Σχετικά άρθρα