Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Ηλεκτρισμός,

Χωρίς αξιόλογες μεταβολές αναμένεται να κινηθούν τα τιμολόγια ρεύματος του Απριλίου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς από την 1η Μαρτίου έως τις 25 Μαρτίου διαμορφώνεται στα 70,78 ευρώ ανά MWh ενώ τον Φεβρούαριο η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν στα 73,61 ευρώ/MWh.

Ενώ η εικόνα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου έδειχνε ότι τάσεις ελαφριάς ανόδου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η εικόνα έχει αντιστραφεί με τη συμβολή των ΑΠΕ, η οποία κυριαρχεί στο μείγμα παραγωγής ενέργειας τον Μάρτιο.

Εξάλλου και η τιμή του φυσικού αερίου κινείται σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις περισσότερες από τις 26 ημέρες του Μαρτίου.

Η τιμή του συμβολαίου TTF το διάστημα από τις αρχές έως τις 25 Μαρτίου είχε διακύμανση 6 ευρώ.

Το εύρος τιμών που κινήθηκε ήταν από τα 24,5 ευρώ ανά MWh έως τα 30,10 ευρώ για να κινηθεί τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στην ζώνη των 28 ευρώ.

Σε ο,τι αφορά τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς για σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου έχει τσιμπήσει ελαφρώς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και διαμορφώνεται στα 67,68 ευρώ ανά MWh.

Η αύξηση κατά 9,09% ήρθε να προστεθεί σε μια απότομη αύξηση της τάξης των 37,71% της Δευτέρας 25 Μαρτίου.

Την ίδια μέρα η παραγωγή ενέργειας σε ποσοστό 61,06% προήλθε από ΑΠΕ και μόλις το 26,17% από μονάδες φυσικού αερίου.

Οι ΑΠΕ έδωσαν 90.426 MWh και από φυσικό αέριο 40.231 MWh. Οι εισαγωγές ρεύματος διαμορφώθηκαν στο 4,34% ή 6.370 MWh, οι υδροηλεκτρικές μονάδες με 5.737 MWh ή 3,87% και λιγνιτικές μονάδες μόλις 313 MWh ή 0,21%.

Ενώ πάνω από 30.000 MWh πουλήθηκαν προς 0,02 ευρώ ανά MWh. Μηδενικές τιμές είχε και την Κυριακή λόγω της υπερπροσφοράς των πράσινων πηγών ενέργειας, που συμμετείχαν στο μείγμα σε ποσοστά ακόμη και 77%, αλλά και της μειωμένης, λόγω των ημερών ζήτησης.

Για σήμερα Τρίτη η χαμηλότερη τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 49,50 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 88,40 ευρώ/MWh.

Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το φυσικό αέριο ξεπέρασε τις ΑΠΕ που συνεισέφεραν το 36,73%, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο που διαμορφώθηκε στο 39,36%. Οι εισαγωγές κάλυψαν μερίδιο 14,92%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά 5,15% και η Κρήτη 2,54%.

Από την Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) για τις 26 συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Μαρτίου δεν αναμένονται μεγάλες ανατροπές στα τιμολόγια του Απριλίου.

Αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν για τον Μάρτιο οι καταναλωτές δεν θα έχουν εκπλήξεις με τα τιμολόγια να αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα στα ίδια επίπεδα, τα οποία σημειωτέον είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον Ιανουάριο, όταν η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μπήκε στο νέο καθεστώς με τα πολύχρωμα τιμολόγια.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα πράσινα τιμολόγια, διαμορφώθηκαν έως και 42% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΡΑΑΕΥ.

Πηγή: ienergeia.gr

Σχετικά άρθρα