Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τέμπη: Επίθεση του Αρείου Πάγου στα ΜΜΕ, αλλά καμία απάντηση στις καταγγελίες Καρυστιανού

Τέμπη: Επίθεση του Αρείου Πάγου στα ΜΜΕ, αλλά καμία απάντηση στις καταγγελίες Καρυστιανού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άρειος Πάγος, Δικαιοσύνη, Δικαστική Εξουσία, Δικαστικοί Λειτουργοί, Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Εκτροχιασμός Τρένου, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Τέμπη,

Με επίθεση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφους και αποφεύγοντας να απαντήσουν στις καταγγελίες των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη αντιδρούν η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση.

Προηγήθηκαν οι καταγγελίες της προέδρου του συλλόγου των οικογενειών των θυμάτων Μαρίας Καρυστιανού, σύμφωνα με τις οποίες ο Άρειος Πάγος αντί να εξετάσει την υπόθεση του μπαζώματος, την παρέπεμψε στην Εκκλησία.

Με τις καταγγελίες αυτές να προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και να αναδεικνύονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κάνοντας λόγο για «παραπειστικά δημοσιεύματα, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν τους θεσμούς της Χώρας μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα».

Οι δύο ανώτατες δικαστικοί λειτουργοί καλύπτουν τους δικαστές και εισαγγελείς της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι «επιτελούν το έργο τους, έργο τιτάνιο, με απόλυτη αφοσίωση», με αποτέλεσμα «να ολοκληρώνεται, σύντομα, η κυρία ανάκριση, ένα χρόνο περίπου μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, στο πλαίσιο της οποίας, έχουν καταστεί κατηγορούμενοι 31 άτομα, μέχρι στιγμής και να διαφαίνεται η σε σύντομο χρόνο εκδίκαση της υπόθεσης, ενώπιον του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου».

Παράλληλα, επιχειρούν να διαψεύσουν ότι η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας προκάλεσε με τη στάση της την ποινική δίωξη στον Κώστα Αγοραστό, αναφέροντας ότι «διαβεβαιώνουμε τους παθόντες και τους συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος, αλλά και το σύνολο των πολιτών ότι οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς έχουν αποδείξει ότι, χειριζόμενοι βαρύτατες υποθέσεις, επιτελούν το έργο τους, με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος, με σθένος, ανεξαρτησία, αμεροληψία, αντικειμενικότητα και με απόλυτο σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, οι κανόνες δικαίου της ημεδαπής έννομης τάξης και το ενωσιακό δίκαιο».

Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

«Η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως εκπροσωπούσες τους Έλληνες δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, θεωρούν υποχρέωσή τους, κατά τον δεδομένο, κρίσιμο για τον θεσμό της Δικαιοσύνης, χρόνο, να δηλώσουν τα εξής:

»Δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω των Μ.Μ.Ε., στρέφονται κατά της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, προσάπτοντας αδιαφορία και πλημμέλειες στη δικαστική αντιμετώπιση της «τραγωδίας των Τεμπών». Στα πιο πρόσφατα, μάλιστα, η Ελληνική Δικαιοσύνη φέρεται να μην ενεργεί αυτοβούλως, αλλά να «σύρεται» να πράξει το χρέος της ως προς το πολύνεκρο αυτό δυστύχημα από την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, η οποία κάλεσε, δήθεν εσπευσμένα, στο Στρασβούργο τον Έλληνα Εντεταλμένο Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την πορεία της σχετικής έρευνας. Στην υποτιθέμενη αυτή κίνησή της αποδόθηκε, μάλιστα, ως αποτέλεσμα των υποδείξεών της, η ποινική δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας σε υπόθεση σχετική με την πιο πάνω τραγωδία. Το ψευδές των ανωτέρω δηλώσεων, που αποκλειστικό σκοπό έχουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των παθόντων και πενθούντων εκ του ως άνω τραγικού ατυχήματος, αλλά και του συνόλου των πολιτών στην Ελληνική Δικαιοσύνη, συνάγεται από το γνωστό στους ασχολούμενους με τη νομική επιστήμη δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ασχολείται με την έρευνα και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, που στρέφονται, αποκλειστικά και μόνον, κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Των ανωτέρω δηλώσεων και δημοσιευμάτων προηγήθησαν άλλα, τα οποία επιχείρησαν να «παραποιήσουν» την εικόνα και το έργο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και να την εμφανίσουν, επιεικώς, ως «αφελή», που αδυνατεί να κατανοήσει τη σοβαρότητα της υποθέσεως και δεν ενδιαφέρεται για την απονομή της Δικαιοσύνης σε μια υπόθεση, η οποία έχει συγκλονίσει και συνεχίζει να συγκλονίζει το Πανελλήνιο.

»Αποκρούοντας, με όλη μας τη δύναμη, τα ανωτέρω παραπειστικά δημοσιεύματα, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν τους θεσμούς της Χώρας μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα, τονίζουμε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς επιτελούν το έργο τους, έργο τιτάνιο, με απόλυτη αφοσίωση, μη φειδόμενοι κόπου και προσωπικών θυσιών, κατά τρόπο ανεπίληπτο, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται, σύντομα, η κυρία ανάκριση, ένα χρόνο περίπου μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, στο πλαίσιο της οποίας, έχουν καταστεί κατηγορούμενοι 31 άτομα, μέχρι στιγμής και να διαφαίνεται η σε σύντομο χρόνο εκδίκαση της υπόθεσης, ενώπιον του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου. Η πολυσυζητημένη ποινική ή άλλη ευθύνη των πολιτικών προσώπων ερευνάται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώπιον της οποίας έχει διαβιβαστεί η δικογραφία, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, όπως ορίζει το Σύνταγμα της Χώρας.

»Διαβεβαιώνουμε τους παθόντες και τους συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος, αλλά και το σύνολο των πολιτών ότι οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς έχουν αποδείξει ότι, χειριζόμενοι βαρύτατες υποθέσεις, επιτελούν το έργο τους, με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος, με σθένος, ανεξαρτησία, αμεροληψία, αντικειμενικότητα και με απόλυτο σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, οι κανόνες δικαίου της ημεδαπής έννομης τάξης και το ενωσιακό δίκαιο».

Ένωση Εισαγγελέων: «Ουδείς τρίτος έχει δικαίωμα να παραγγείλει στον εισαγγελέα να ασκήσει ή να μην ασκήσει ποινική δίωξη»

Λίγες ώρες μετά την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τα Τέμπη -στην οποία επιτίθενται στα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για «παραπειστικά δημοσιεύματα» – και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος «με αφορμή δημόσιες δηλώσεις και δημοσιεύματα» υπογραμμίζει ότι «ουδείς τρίτος έχει δικαίωμα να παραγγείλει στον εισαγγελέα να ασκήσει ή να μην ασκήσει ποινική δίωξη».

Στην ανακοίνωση της, η Ένωση διαψεύδει τα δημοσιεύματα «στα οποία γίνεται λόγος περί δήθεν “μη αυτόβουλης δράσης” του εισαγγελέα» ενώ αναφέρει ότι «οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το λειτούργημά τους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, με απόλυτη ευσυνειδησία, υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον».

Όλη η ανακοίνωση της ΕΕΕ

«Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, σε υπόθεση σχετική με την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών και με αφορμή δημόσιες δηλώσεις και δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται λόγος περί δήθεν “μη αυτόβουλης δράσης” του εισαγγελέα, αλλά κατόπιν προτροπών, υποδείξεων και “κίνησης της Ευρωπαίας Εισαγγελέως”, επισημαίνουμε ότι:

»Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο να ερευνά, να διώκει και να παραπέμπει ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και μόνο.

»Οι Έλληνες εισαγγελείς συμμετέχουν, κατά τον τρόπο που ορίζει το σύνταγμα και ο νόμος, στη δικαιοδοτική λειτουργία και απολαμβάνουν πλήρους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Ουδείς τρίτος έχει δικαίωμα να παραγγείλει στον εισαγγελέα να ασκήσει ή να μην ασκήσει ποινική δίωξη ή να απευθύνει οποιαδήποτε οδηγία, σύσταση ή υπόδειξη σε συγκεκριμένη υπόθεση ή κατηγορία υποθέσεων.

»Η έρευνα για τη διακρίβωση τέλεσης αξιόποινης πράξης, η συλλογή του αποδεικτικού υλικού, ο εντοπισμός του προσώπου που την τέλεσε, ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξης και η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων για την κίνηση της ποινικής δίωξης, προϋποθέτουν διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων χρονικά, αφού τελεί κάθε φορά σε συνάρτηση με την πολυπλοκότητα των πραγματικών και νομικών ζητημάτων και το ίδιο το αντικείμενο της ερευνώμενης υπόθεσης.

»Όσοι δε υποστηρίζουν τα αντίθετα, παραβλέπουν προφανώς όλα τα παραπάνω, όπως και τον τρόπο λειτουργίας της εισαγγελικής αρχής, τη δομή των εισαγγελιών και τη σχέση ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελέων, για την οποία προβλέπουν οι διατάξεις του Κ.Π.Δ. και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022).

»Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, ότι οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το λειτούργημά τους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, με απόλυτη ευσυνειδησία, υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον».

Σχετικά άρθρα