Έρχονται σε λίγα 24ωρα οι νέες τιμές για το πράσινο τιμολόγιο. Οι τιμές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν από τους παρόχους και στη συνέχεια θα αναρτηθούν στον σχετικό πίνακα της ΡΑΕ.
Το ίδιο ισχύει και για τα κίτρινα τιμολόγια.
Όπως φαίνεται το κίτρινο τιμολόγιο θα βγει τον Φεβρουάριο στα 12- 13,50 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ στα 14-15 σεντς θα κυμανθεί το πράσινο τιμολόγιο.
Ταυτόχρονα έρχονται οι αλλαγές για το μπλε τιμολόγιο και οι πάροχοι ετοιμάζονται να βγάλουν νέα προϊόντα τα οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας.
Όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε σταθερά τιμολόγια 6 μηνών έως 12 μηνών.
Το ζήτημα προέκυψε μετά την ανακοίνωση από τη «Φυσικό Αέριο» του προϊόντος «Ρεύμα MAXI Home Fixed», το οποίο έχει σταθερή χρέωση για 8 μήνες, ενώ όλα τα σταθερά τιμολόγια έχουν 12μηνη διάρκεια.
Το τιμολόγιο προκάλεσε την αντίδραση της ΡΑΑΕΥ, η οποία ζητά την απόσυρση του τιμολογίου.
Όμως η τύχη του τιμολογίου θα κριθεί μετά τις συναντήσεις που θα έχει η ρυθμιστική Αρχή με εκπροσώπους της εταιρείας, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του υπουργείου Ενέρργειας.
Προφανώς αυτή η διαδικασία έχει προκαλέσει προβληματισμό και σίγουρα είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει κάποιες ημέρες, μέχρι την τελική απόφαση.
Πάντως, η ΡΑΑΕΥ το απόγευμα της Τετάρτης ενημέρωνε με ανακοίνωσε πως «εξετάζει το προϊόν «Ρεύμα MAXI Home Fixed» της εταιρείας «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» λόγω της μη-συμμόρφωσής του προς βασικές διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας.
Συγκεκριμένα, ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της υποχρεωτικής διάρκειας της σύμβασης προμήθειας, ίσης κατ’ ελάχιστον με δώδεκα (12) μήνες, καθότι το «Ρεύμα MAXI Home Fixed» παρέχεται για χρονικό διάστημα οχτώ (8) μηνών.
Περαιτέρω, ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της διαφάνειας, δεδομένου ότι το ανωτέρω προϊόν προσδιορίζεται στην ονομασία του ως σταθερό («fixed»), ωστόσο κατηγοριοποιείται από τον Προμηθευτή ως κυμαινόμενο και επισημαίνεται με κίτρινο χρωματισμό.
Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή Ρήτρας Πρόωρης Αποχώρησης, παρά τη ρητή απαγόρευση κάθε μηχανισμού επιβολής τέλους τερματισμού σύμβασης που ισχύει απολύτως για τα προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης (άρθρο 47 παρ. 4 του ν. 4001/2011).
Επιπροσθέτως, εξετάζεται η παραβίαση της αρχής της αποφυγής παραπλανητικής ενημέρωσης – διαφήμισης αλλά και αθέμιτων πρακτικών πώλησης, δεδομένου ότι ο Προμηθευτής επικοινωνεί το ελεγχόμενο πρόγραμμα ως έχοντος «τη χαμηλότερη τιμή» αλλά ο σχετικός ισχυρισμός δεν προβάλλεται στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης ομοειδών προϊόντων επί ίσοις όροις ούτε και επαληθεύεται.
Για τους ανωτέρω λόγους η Αρχή ζήτησε την άμεση απόσυρση του προϊόντος, χωρίς ωστόσο τη θεσμική ανταπόκριση της εταιρείας.
Σε ανακοίνωσή της πάντως η «Φυσικό Αέριο» αναφέρει πως «η εταιρεία σαφώς αναγνωρίζει πως το έργο της Αρχής είναι να ελέγχει τη συμμόρφωση των προσφερόμενων τιμολογιακών προϊόντων των προμηθευτών προς τις διατάξεις του νομοθετικού/κανονιστικού πλαισίου και ιδίως του Κώδικα Προμήθειας και των σχετικών αποφάσεων της Αρχής, αλλά το έργο της οφείλει να επιτελείται πάντα προς το συμφέρον του καταναλωτή».
Πηγή: ienergeia.gr