Με παρουσία πλήθους ιδιοκτητών ακινήτων από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, της αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων πραγματοποιήθηκε σήμερα το 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων της ΠΟΜΙΔΑ.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI κ. Στράτος Παραδιάς, αφού αναφέρθηκε λεπτομερώς στα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά στέγης και εστίασε στο πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών προς ενοικίαση που έχει ως απαοτέλεσμα και την διαμόρφωση υψηλών ενοικίων.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παραδιάς «Σήμερα εμφανίζεται και στη χώρα μας το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών για εκμίσθωσή τους ως κύρια κατοικία, που επιτείνεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης στην οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη «κοινωνικής κατοικίας».
»Όλοι αναφέρονται στο πρόβλημα και τις συνέπειές του, ιδιαίτερα σε βάρος της νέας γενιάς, αναγνωρίζοντας ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί, ενώ η προσφορά διαρκώς περιορίζεται, λόγω των χιλιάδων κατοικιών που παραμένουν κλειστά για διάφορους λόγους και ιδίως λόγω των υψηλών φορολογικών συντελεστών που καθιστούν ασύμφορη την εκμίσθωσή τους, ιδίως όταν απαιτείται και η διενέργεια εργασιών συντήρησης, ανακαίνισης ή αναβάθμισης».
Ωστόσο, είπε ο κ. Παραδιάς η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη μόνη λύση που θα διασφαλίσει την αύξηση της προσφοράς, επαναφέροντας πολλές χιλιάδες ακίνητα στην αγορά, και θα εκλογικεύσει τα ενοίκια:
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ
Τα κυβερνητικά προγράμματα για τη στέγαση είναι εξαιρετικά, πλην όμως θα αρχίσουν να αποδίδουν ορατά αποτελέσματα μετά από τουλάχιστον μια τριετία.
Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την άμεση νομοθέτηση ενός τριετούς ισχύος, one-time μεταβατικού μέτρου – γέφυρας, με την εξής απλή προσθήκη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος:
«Στο ισχύον εδάφιο υπό στοιχείο α) της παρ. 3 του άρθρο 38 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) (Σημ.: Αν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο εκπίπτει ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου.) προστίθεται δεύτερη πρόταση ως εξής:
«Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 100% αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς μισθωτικής διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την 1.1.2024 έως και 31.12.2026 και για τα πρώτα τρία (3) έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθόλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023.».
Η υιοθέτηση του μέτρου αυτού, χωρίς εξαιρέσεις, κριτήρια και «ναι μεν αλλά» αποτελεί μονόδρομο για την άμεση επίλυση του στεγαστικού γιατί θα αναστρέψει εντελώς την σημερινή εικόνα της αγοράς, κάνοντας τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν να αναζητήσουν ενοικιαστές ώστε να επωφεληθούν του μέτρου, και θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους:
-Τους ενοικιαστές γιατί θα βρουν αμέσως σπίτι και θα αποκλιμακωθούν τα ενοίκια.
-Τους ιδιοκτήτες που με το κίνητρο αυτό θα παρακινηθούν να αξιοποιήσουν τις κενές κατοικίες τους προς όφελος αυτών αλλά και της κοινωνίας.
-Τους ιδιοκτήτες με τις παλαιές μισθώσεις γιατί η εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης θα ομαλοποιήσει την αγορά και θα καταστήσει άνευ αντικειμένου κάθε πρόταση για επιβολή ενοικιοστασιακών μέτρων σε βάρος τους.
-Το Κράτος γιατί είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα στη στέγαση μισθωμένης κατοικίας, χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική απώλεια!
Υπενθυμίζουμε ότι με παρόμοια ρύθμιση που προτάθηκε από την ΠΟΜΙΔΑ και υιοθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – (Κώστας Σημίτης-Ευάγγελος Βενιζέλος, Βάσω Παπανδρέου, Γεώργιος Δρυς) για το 15μηνο διάστημα Οκτωβρίου 1999 – Δεκεμβρίου 2000, αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά το στεγαστικό πρόβλημα των σεισμοπλήκτων που προέκυψε από το σεισμό της Πάρνηθας (7.9.1999). (ΣΗΜ.: Αποφ. ΥΠΕΧΩΔΕ 3876/14.9.1999 και Ν.4947/12.10.1999, Αρθρο 18, παρ. 5 Ν. 2768/1999, ΦΕΚ 273Α΄).