Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για το «σκλαβοπάζαρο με φτηνούς μετανάστες εργάτες»

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για το «σκλαβοπάζαρο με φτηνούς μετανάστες εργάτες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Lamda Development, Άρειος Πάγος, Δικηγόροι, Εργασία, Θέσεις Εργασίας, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,

Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσαν δημοσιεύματα που καταγγέλλουν «σκλαβοπάζαρο με φτηνούς μετανάστες εργάτες».

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ζητεί «να διερευνήσετε τη διαλαμβανόμενη σ’ αυτά σχετική καταγγελία του συνδικάτου οικοδόμων Αθήνας, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».

Αναλυτικότερα, η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνης έχει ως εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου (902.gr) και του έντυπου τύπου (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), με τίτλους «Δικηγορική Εταιρεία διαφημίζει “σκλαβοπάζαρο” με φτηνούς μετανάστες εργάτες» και «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ» αντιστοίχως, παρακαλούμε να διερευνήσετε τη διαλαμβανόμενη σ’ αυτά σχετική καταγγελία του συνδικάτου οικοδόμων Αθήνας, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προέβη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας που αφορά σε δικηγορική εταιρεία η οποία υπόσχεται σε κατασκευαστικές επιχειρήσεις να φέρει μετανάστες ως φτηνό εργατικό προσωπικό.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την εταιρεία BCLA ότι διαφημίζει λύσεις για μειωμένο μισθολογικό κόστος με μετανάστες σε τιμή ευκαιρίας, με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διαμονή τους στη χώρα ώστε να εργάζονται νόμιμα.

Σύμφωνα με τη διαφήμιση της δικηγορικής εταιρείας, όπως αναφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, «Η λύση στο υψηλό μισθολογικό κόστος: Μετανάστες εργαζόμενοι» και παρακάτω «Αν θέλετε να προσλάβετε φτηνά εργατικά χέρια τότε η λύση είναι εδώ!».

Μάλιστα η δικηγορική εταιρεία, σύμφωνα με την καταγγελία, έστειλε το σχετικό email με τη διαφήμισή της «σε κατασκευαστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Ελληνικό».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας επισημαίνει ότι «διαφημίζουν την πραμάτεια τους ξεδιάντροπα στο διαδίκτυο επικαλούμενοι την ανάγκη των εργοδοτών του κλάδου όχι απλώς για εργατικά χέρια αλλά για μεγαλύτερα κέρδη όπως προσδοκούν και οι ίδιοι από τη δουλειά αυτή».

Αν και ακόμη δεν έχει εξαντληθεί η δυνατότητα να εργαστεί το εγχώριο εργατικό δυναμικό του κλάδου στο σύνολό του, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με μετανάστες εργάτες που πιθανόν να έρθουν για δουλειά στη χώρα μας, επισημαίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων και σημειώνει ότι «θα τους προστατέψουμε από το να δουλεύουν ανασφάλιστοι με πενιχρά μεροκάματα και χωρίς δικαιώματα.

»Γιατί αυτά τα δικαιώματα έχουν διασφαλιστεί από την υπογραφή ΣΣΕ που υπέγραψαν οι μεγάλες εταιρείες και η Ομοσπονδία μας και εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερους χώρους δουλειάς».

Υπενθυμίζεται ότι ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να έρθουν εργάτες εκτός χωρών της Ευρώπης για τις κατασκευαστικές ανάγκες στο Ελληνικό.

Λίγο καιρό μετά, η κυβέρνηση πέρασε σχετικά τροπολογία και άρχισε συζητήσεις με χώρες εκτός Ευρώπης για την είσοδο εργατικού δυναμικού στη χώρα μας για τις ανάγκες στον αγροτικό τομέα και τις κατασκευές.

Σχετικά άρθρα