Από ανθρώπινο χέρι έχει κατασκευαστεί το όρυγμα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη.
Τις προηγούμενες ημέρες το σενάριο ενός υπόγειου θαλάμου είχε κυκλοφορήσει ευρέως.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε σχετική ανακοίνωσή του, πρόκειται για τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, το οποίο έχει επιφάνεια 4×2,10μ, το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου).
Έτσι, με βάση πάντα την ανακοίνωση το όρυγμα έχει δημιουργηθεί από τους αρχιτέκτονες του μνημείου και όχι από φυσικά αίτια, όπως για παράδειγμα κατολίσθηση.
Μετά την αποκάλυψη του ορύγματος κατά τη διάρκεια των εργασιών αποχωμάτωσης, καθώς και του δεύτερου μαρμάρινου θυρόματος, το σενάριο για έναν υπόγειο θάλαμο, ο οποίος ενδεχομένως να κρύβει έναν τάφο έχει πάρει φωτιά.
Παράλληλα το βλέμμα όλων είναι πλέον στραμμένο στην αποχωμάτωση του ορύγματος, καθώς οι αρχαιολόγοι της ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη έχουν ήδη προχωρήσει σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση σε βάθος 1,4 μέτρων και η επίχωση συνεχίζεται.
Τα ταφικά μνημεία με υπόγειο ταφικό θάλαμο δεν είναι πρωτόγνωρα, καθώς έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών, τόσο στον τάφο στη Νέα Καλίνδοια όσο και στον μακεδονικό τάφο με κρύπτη στο Ελαφοχώρι.