Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καιρός: Το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλία – Η νέα κακοκαιρία χτυπά από Δευτέρα

Καιρός: Το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλία – Η νέα κακοκαιρία χτυπά από Δευτέρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Θεσσαλία, Καιρός, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας,

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει την χώρα.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδίδει έκτακτα δελτία Επιδείνωσης Καιρού με το τελευταίο να μην παρουσιάζει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση, επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα με το βλέμμα όλων να είσαι στραμμένο στην «τραυματισμένη» Θεσσαλία που δεν έχει ακόμη επουλώσει τις «πληγές» που προκάλεσε το πέρασμα του φονικού «Daniel».

Με το έδαφος να μην μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού πολλά συνεργεία της περιφέρειας Θεσσαλίας εργάζονται πυρετωδώς για να καθαρίσουν τον Κραυσίδωνα αφού το επίπεδο της κοίτης του ανέβηκε πάνω από ενάμιση μέτρο σε πολλές περιπτώσεις, από τους χιλιάδες τόνους πέτρας που κατέβασε το ποτάμι από τις πλαγιές του Πηλίου, μαζί με τεράστιους κορμούς δέντρων που ξεριζώθηκαν από τα ορμητικά νερά προκαλώντας τις πλημμύρες που προκάλεσαν καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες στην πόλη του Βόλου.

Τα συνεργεία εκσκαφής έχουν εκβαθύνει και πάλι μέρος της κοίτης του Κραυσίδωνα και έχουν δημιουργήσει ολόκληρα βουνά από πέτρες για να βελτιώσουν την κατάσταση εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας και του χειμώνα, αφού η πλήρης αποκατάσταση της κοίτης απαιτεί μεγάλα και χρονοβόρα έργα.

«Ανάγκη ετοιμότητας όλου του κρατικού μηχανισμού»

Έκτακτη ευρεία διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/9 στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας.

Αντικείμενο ήταν η ενημέρωση των συναρμόδιων υπουργείων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το κύμα κακοκαιρίας.

Στη σύσκεψη, όπως τονίζει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επισημάνθηκε η ανάγκη ετοιμότητας όλου του κρατικού μηχανισμού, καθώς και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για την επικείμενη κακοκαιρία, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας από την πρόσφατη θεομηνία.

Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές ενώ σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανόν το Ιόνιο.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, καθώς επίσης και στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.

Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Σχετικά άρθρα