Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελευθεροτεκτονισμός Ελλάς-Γαλλία συμμαχία και στον Σκωτικό Τύπο

Ελευθεροτεκτονισμός Ελλάς-Γαλλία συμμαχία και στον Σκωτικό Τύπο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ελευθεροτεκτονισμός, Εμμανουήλ Γερακιός, Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ),

Ο χαλύβδινος άξονας Ουάσιγκτον, Παρίσι, Αθήνα υφίσταται και στον Σκωτικό Τύπο, στους ανώτερους βαθμούς (4-33) του Ελευθεροτεκτονισμού.

Το Ύπατο Συμβούλιο δια την Ελλάδα, υπό τον Εμμανουήλ Γερακιό, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στην οικουμενική συνάντηση των ηγεσιών του Σκωτικού Τύπου, υποδέχθηκε στην Αθήνα το Ύπατο Συμβούλιο δια τη Γαλλία.

Στην κεντρική φωτογραφία, ο Ύπατος δια την Ελλάδα (δεξιά στην εικόνα), Εμμανουήλ Γερακιός, με τον Ύπατο δια τη Γαλλία.

Το Ύπατο Συμβούλιο έγραψε στο Facebook:

«Η εγκαθίδρυση του νέου Γαλλόφωνου φιλοσοφικού εργαστηρίου, Υπερτάτου Περιστυλίου Ναπολέων Βοναπάρτης, αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία που αναμφισβήτητα ενθουσίασε τους Έλληνες Αδελφούς και την Γαλλική Αντιπροσωπεία.

»Ο ενθουσιασμός εκφράστηκε με ιδιαίτερα επιφωνήματα, όταν ο Ύπατος δια την Γαλλία ανακηρύχθηκε επίτιμος Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης διά την Ελλάδα.

»Η λαμπρή τελετή της εγκαθιδρύσεως και εγκατάστασης των Αρχών του Εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Marriott, όπου παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Γαλλικής Αντιπροσωπείας και διακεκριμένοι επισκέπτες.

»Το δείπνο που ακολούθησε, στο Roof Garden του ιδίου ξενοδοχείου, αποτέλεσε ένα πανηγυρικό γεγονός, αντανακλώντας την αίσθηση χαράς και θαυμασμού για την επιτυχία αυτή.

»Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση της Γαλλίας, και συμφώνησε να συμμετάσχει αρχές Οκτωβρίου σε ένα σημαντικό συνέδριο του Σκωτικού τύπου που θα πραγματοποιηθεί στην Γαλλία.

»Αυτή η συμμετοχή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιδείξει την τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει στον τομέα του Φιλοσοφικού Τεκτονισμού και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς με τη Γαλλία.

»Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι πλέον πιο στενοί από ποτέ και αυτή η επιτυχία στην εγκαθίδρυση του νέου Φιλοσοφικού Εργαστηρίου αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα αυτής της ενίσχυσης των σχέσεων.

»Αναμένουμε με ενθουσιασμό και ανυπομονησία την συνέχεια αυτής της συνεργασίας και τις μελλοντικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από αυτήν.

»Παραθέτουμε μερικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση».

Μεγάλη Στοά και Ύπατο Συμβούλιο δεν είναι το ίδιο

Ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος του Ελευθεροτεκτονισμού, γνωστός απλά και ως Σκωτικός Τύπος, είναι μια ενιαία πνευματικά και εννοιολογικά σειρά 33 προοδευτικών βαθμών, οργανωμένων σε δύο διακριτές σειρές:

Τον Συμβολικό Τεκτονισμό (1°- 3°) που συνήθως έχει διακριτή δομή και υπάγεται στη διοίκηση της οικείας Μεγάλης Στοάς.

Τον Φιλοσοφικό Τεκτονισμό (4°- 33°), διοικούμενο από το Ύπατο Συμβούλιο (υπό την προεδρία του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη), που συνιστά και «φύλακα» (δηλαδή τον πνευματικό καθοδηγητή και «προστάτη») του Τύπου.

Ο Φιλοσοφικός Τεκτονισμός είναι μία από τις δύο κύριες εξελίξεις του Συμβολικού Τεκτονισμού (1°- 3°) που ένας Διδάσκαλος Τέκτων μπορεί να ακολουθήσει για εμβάθυνση στις αρχές και έννοιες του Ελευθεροτεκτονισμού.

Η άλλη κύρια εξέλιξη είναι ο Τύπος της Υόρκης, που καθιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα υπό την ονομασία Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος το 1868, αφού η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας με απόφαση του Μεγάλου Διδασκάλου παραχώρησε σχετική άδεια στις 16 Φεβρουαρίου 1867 στο μέχρι τότε Διευθυντήριο, που διοικούσε από το 1864 τον υφιστάμενο Ελληνικό Τεκτονισμό (με πρώτες καταγεγραμμένες στοές στις πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Χαλκίδα, Πάτρα, Σύρο, Λαμία και Άργος).

Το Ύπατο Συμβούλιο του 33° του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το έτος 1872, υπό του Δημητρίου Ροδοκανάκη που ανυψώθηκε στον 33° βαθμό από το Ύπατο Συμβούλιο της Σκωτίας, με εξουσιοδότηση για την ίδρυση Υπάτου Συμβουλίου στην Ελλάδα.

Το 1936, η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος μετονομάσθηκε σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, και εδρεύει μέχρι σήμερα στην Αθήνα, επί της οδού Αχαρνών 19 και Σουρμελή, ενώ ο Σκωτικός Τύπος ήταν ο μόνος ενεργός Τεκτονικός Τύπος στην Ελλάδα μέχρι και το 1980.

Το Ύπατο Συμβούλιο για την Ελλάδα δέχεται μέλη, τέκτονες διδασκάλους, από τις δύο κανονικές μεγάλες στοές, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΜΣτΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΕΜΣτΕ).

Που μπορείτε να βρείτε τον Σκωτικό Τύπο

Το ελληνικό Ύπατο Συμβούλιο υπό τον Εμ. Γερακιό αποτελεί το νόμιμο και κανονικό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τεκτονικές παραδόσεις και δεκάδες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Αρείου Πάγου.

Ως νόμιμο και κανονικό Ύπατο Συμβούλιο διατηρεί αγαστές σχέσεις τόσο με το μητρικό των ΗΠΑ όσο και με το γαλλικό, που είναι το δεύτερο στον κόσμο και το πρώτο στην Ευρώπη.

Η συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ελλάδα, ο άξονας Ουάσιγκτον, Παρίσι, Αθήνα, είναι κι εδώ ισχυρός.

Το Ύπατο Συμβούλιο έχει την έδρα του στην οδό Σουρμελή 2 στην Αθήνα, ακριβώς δίπλα στο Μέγαρο της Μεγάλης Στοάς, γνωστό κι ως «Αχαρνών» και τα μέλη του συνεδριάζουν στο κτίριο που βρίσκεται απέναντι από τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας, στη διεύθυνση Αβέρωφ 30 και Αχαρνών.

Το Ύπατο Συμβούλιο δέχεται μέλη από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές της χώρας μας, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΜΣΤΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΕΜΣΤΕ).

Για να «ακολουθήσει» κάποιος τον Σκωτικό Τύπο πρέπει να φέρει τους τρεις πρώτους βαθμούς του ελευθεροτεκτονισμού, που τους αποκτά μέσα από τη συμμετοχή σε κάποια από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές.

Η σελίδα του Σκωτικού Τύπου στο Facebook είναι αυτή: srherald.gr

Σχετικά άρθρα