Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

1,5 δισ. ευρώ έβγαλαν στο εξωτερικό 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι

1,5 δισ. ευρώ έβγαλαν στο εξωτερικό 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Δημόσιοι Υπάλληλοι, Καταθέσεις, Κατερίνα Σαββαΐδου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φοροδιαφυγή,

Η είδηση εντυπωσιάζει αλλά και δείχνει πόσο ανεξέλεγκτο ήταν το παιχνίδι της φοροδιαφυγής μέσα στην καρδιά του κράτους, στο δημόσιο.

Συνολικά 5.260 υπάλληλοι έστειλαν μέσω εμβασμάτων σε τραπεζικά ιδρύματα της αλλοδαπής αθροιστικά το ποσό των 1,45 δισ. ευρώ.

όμως εκεί που στρέφεται περισσότερο το ενδιαφέρον είναι στην λίστα με τους 415 δημοσίους υπαλλήλους, που αποχώρησαν την ώρα που ελέγχονταν για υψηλά τραπεζικά εμβάσματα στο εξωτερικό και η οποία παραδόθηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, που θα πραγματοποιήσει τους ελέγχους.

Ο έλεγχος των υπαλλήλων που συνεχίζουν να υπηρετούν στο δημόσιο θα συνεχιστεί από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα.

Από τους ελέγχους προκύπτει ότι ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο προσεγγίζει τα 275.000 ευρώ, ενώ 329 εξ αυτών έχουν στείλει εμβάσματα που συνολικά υπερβαίνει το καθένα τις 600.000 ευρώ.

Η Αικατερίνη Σαββαΐδου τόνισε: «Για όσους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών έκαναν εμβάσματα την επίμαχη περίοδο διενεργήθηκε προκαταρκτικός έλεγχος από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.
Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία και αίσθημα καθήκοντος».

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι μισοί από τους 5.260 δημοσίους υπαλλήλους είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.

Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ.

Από αυτούς, 329 έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ

241 από τους 415 αποχωρήσαντες, είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με τη μεγάλη πλειονότητα να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ.

Οι 101 πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων που περιλαμβάνονται στην λίστα απέστειλαν 27.300.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα