Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βοιωτία: Στις φλόγες η ιστορική μονή του Οσίου Λουκά – Μνημείο της UNESCO

Βοιωτία: Στις φλόγες η ιστορική μονή του Οσίου Λουκά – Μνημείο της UNESCO
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για UNESCO, Αρχαιολογία, Βοιωτία, Μοναστήρι, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πυρκαγιά, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Φωτιά, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Νέο πύρινο μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική στη Βοιωτία αφού έχει ξεσπάσει φωτιά στο Στείριο Διστόμου, σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 24 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν οικίες κοντά στο σημείο όπου έχει ξεσπάσει η φωτιά.

Στις φλόγες ιστορική μονή

Oι φλόγες έχουν κυκλώσει την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο UNESCO.

Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έχει κάψει ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού.

Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίρια.

Μνημείο που συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το μοναστηριακό συγκρότημα του Οσίου Λουκά περικλείεται από περίβολο, περιλαμβάνει δε διώροφα και τριώροφα συγκροτήματα κελιών, κωδωνοστάσιο, τράπεζα, κρύπτη και δύο ενωμένους ναούς (την εκκλησία της Παναγίας και το καθολικό).

Το καθολικό της μονής, κτίσμα του α’ μισού του 11ου αιώνα, συνιστά το πρωιμότερο γνωστό δείγμα οκταγωνικού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού.

Γνωστή στους επιγενομένους ως βασιλομονάστηρο, λόγω της μεγαλοπρέπειας και της τελειότητας του μνημείου, αλλά και της εμπλοκής των ίδιων των βυζαντινών αυτοκρατόρων στην ανέγερση του καθολικού της, η μονή του Οσίου Λουκά αποτελεί ένα έξοχο δείγμα των μεγαλόπρεπων μονών που ιδρύθηκαν την περίοδο αυτήν, προκειμένου αφενός να εκδηλωθεί μια θρησκευτική αντεπίθεση μετά την περίοδο της Εικονομαχίας (726-842) και αφετέρου να διασφαλιστεί η ενότητα του πληθυσμού μετά τις αλλεπάλληλες επιδρομές βαρβαρικών φύλων.

Φωτογραφία: permissos.gr

Σχετικά άρθρα